Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εξετάζεται η τοποθέτηση σταθμού μέτρησης ρύπων στη Μεταμόρφωση

Τη συμβολή όλων των φορέων ζητά ο Δήμος Μεταμόρφωσης μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών…

Τη συμβολή όλων των φορέων ζητά ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ώστε να ελεγχθεί η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, το περασμένο Σάββατο. Παράλληλα ζητά να γίνουν τακτικές μετρήσεις και χημικές αναλύσεις των εκπομπών και των μικροσωματιδίων, αλλά και ενημέρωση, τόσο για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, όσο και για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Στράτος Σαραούδας εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθέτησης μετεωρολογικού σταθμού και μέτρησης ρύπων στη Μεταμόρφωση, που θα ενταχθεί στο ευρύτερο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού αναφέρονται εκτενώς όλες ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και όσοι βοήθησαν σε αυτό, στη συνέχεια τονίζει μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), την Περιφέρεια Αττικής, το Πυροσβεστικό Σώμα και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

– Να δοθούν προληπτικές οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από τις εκπομπές, όπως και έγινε, από την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία.

– Να υπάρχουν τακτικές μετρήσεις της ατμόσφαιρας, αλλά και χημικές αναλύσεις των εκπομπών και των μικροσωματιδίων. Προς αυτή την κατεύθυνση λαμβάνουμε ενημέρωση (15/8 μετά) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ενώ από τις 20/8 ξεκίνησαν και δειγματοληψίες του Κέντρου Ερευνών Δημόκριτος με πρωτοβουλία του Δήμου, μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής.

– Να έρθουν στον χώρο της πυρκαγιάς άμεσα Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όπως και έγινε, από το αρμόδιο υπουργείο.

– Να διατεθούν από την Περιφέρεια Αττικής υδροφόρες, ώστε να πλυθεί η Μεταμόρφωση (δρόμοι, πλατείες κλ.π.), όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό και ξεκινούν άμεσα οι καθαρισμοί.

– Να υπάρξει ενημέρωση για την ιδιοκτησία και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας (και πυροπροστασία) της συγκεκριμένης επιχείρησης.

– Ενημέρωση για το σύνολο των ομοειδών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

– Να ενημερωθούμε το συντομότερο δυνατό για τα αίτια της πυρκαγιάς.

– Να εξασφαλιστεί η ασφαλής απομάκρυνση των υπολειμμάτων της πυρκαγιάς».

Και η ανακοίνωση του Δήμου Μεταμόρφωσης καταλήγει ως εξής:

«Εξετάζεται η τοποθέτηση σταθμού μετεωρολογικού και μέτρησης ρύπων στη Μεταμόρφωση, που θα ενταχθεί στο ευρύτερο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μάλιστα θα υπάρξει σχετική συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Διεκδικούμε την εξέταση του νομικού πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας αντιστοίχων επιχειρήσεων και συνακόλουθα την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον. Ο Δήμος, ως παθών από τη φωτιά της 15ης Αυγούστου, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά του, θα συμμετέχει στις νόμιμες διαδικασίες με τον προσήκοντα τρόπο».

insider.gr

Shares