Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για τα χειρότερα-Να “αποχαιρετήσει” την Bundesbank…

Η ΕΚΤ ήδη καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) ακόμα και χωρίς τη Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσει το αξίας πολλών δισ. ευρώ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χωρίς την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, επικαλούμενο τέσσερις πηγές.

Βάσει αυτού του σεναρίου, που είναι και το χειρότερο, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου νομική δράση κατά της Bundesbank (του μεγαλύτερου μετόχου της), για να την επαναφέρει στο πρόγραμμα QE, ανέφεραν οι εν λόγω πηγές που μίλησαν στο Reuters υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας τους.

Η κινήσεις αυτές θα αποτελέσουν μια «στιγμή της αλήθειας» για το ευρώ , δοκιμάζοντας την δέσμευση της Γερμανίας έναντι στο νόμισμα που η ίδια η χώρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την δημιουργία του.

Ο λόγος για όλα αυτά είναι ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε διορία στην ΕΚΤ μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να δικαιολογήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων ή να συνεχίσει χωρίς την Bundesbank, η οποία καλείται να υλοποιήσει πάνω από το 25% του συνολικού προγράμματος.

Οι περισσότερες από τις πηγές εκτιμούν ότι το νομικό θέμα που έχει προκύψει από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, θα το λύσει η ίδια η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, δείχνοντας ότι η πολιτική αυτή είναι η κατάλληλη για να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες για τις παρενέργειές της.

Το προσωπικό όμως στην ΕΚΤ ετοιμάζεται και για αυτό που μια πηγή περιέγραψε ως «απίστευτο»: ένα σενάριο κατά το οποίο το δικαστήριο απαγορεύει στην Bundesbank να λάβει μέρος στις αγορές.

Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ ή -λιγότερο πιθανό- οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, θα αναλάβουν το ποσοστό συμμετοχής της Bundesbank και θα αγοράσουν γερμανικά ομόλογα. Οι πηγές διευκρίνισαν ωστόσο ότι τέτοιο σενάριο, δεν έχει οριστικοποιηθεί, ούτε έχει συζητηθεί επίσημα στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Reuters.

Διαμοιρασμός ρίσκου

Αν αυτό συμβεί, εξηγεί το Reuters, αν δηλαδή οι άλλες κεντρικές τράπεζες αγοράσουν γερμανικά ομόλογα, θα σπάσουν τον κανόνα του «μη διαμοιρασμού ρίσκου», που η ίδια η Bundesbank έθεσε το 2015 όταν ξεκίνησε το πρώτο QE. Σύμφωνα με αυτόν, η κάθε κεντρική τράπεζα αγοράζει τα δικά της κρατικά ομόλογα και ο κίνδυνος κατανέμεται για το χρέος που αγοράζει η ίδια η ΕΚΤ.

 

huffingtonpost.gr

Shares