Κυριακή , 20 Ιουνίου 2021

Εξελίξεις – Το CVC πάει για double στη γαλακτοβιομηχανία

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της Vivartia από το CVC. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, άναψε το “πράσινο φως”, κάτι που αποτελούσε μια από τις βασικές αιρέσεις για την ολοκλήρωσή της συμφωνίας.

Πλέον απομένει η υπογραφή νέων ή τροποποητικών δανειακών συμβάσεων για την αναδιάρθρωση του δανεισμού με τις δανείστριες του ομίλου Vivartia, η οποία τοποθετείται να γίνει εντός των επόμενων ημέρων, αναφέρουν στο capital.gr πηγές με γνώση, αλλά και η καταβολή του τιμήματος στους μετόχους της Vivartia, δηλαδή στη MIG.

Η MIG, με βάση τη συμφωνία, θα λάβει από τα 175 εκατ. ευρώ που προσφέρει το CVC Capital για το 100% των μετοχών της Vivartia, τα 161,135 εκατ. ευρώ -η MIG ελέγχει το 92,8% του ομίλου τροφίμων-, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού της. Επίσης το CVC αναλαμβάνει και το σύνολο του δανεισμού της Vivartia που ανέρχεται στα 455 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ για τις 7 Απριλίου έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της VIVARTIA η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 2,33 ευρώ εκάστης.

Το πρόσωπο που θα “τρέξει” τη Vivartia, υπό το CVC, ως διευθύνων σύμβουλος θα είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Θανάσης Παπανικολάου, που σήμερα κατέχει τη θέση του CEO της MIG. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση του deal μεταξύ του CVC και της Vivartia, “τρέχουν” οι διαπραγματεύσεις του διεθνούς fund με τη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Πηγές με γνώση ανέφεραν στο capital.gr πως το fund ενδιαφέρεται να αποκτήσει πάνω από το 70% της Δωδώνη, η οποία εκτός από την Ελλάδα διαθέτει και παραγωγική παρουσία στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθεί πάνω από 12 φορές το EBITDA της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας το 93,75% της οποίας ελέγχεται από το fund SI FOODS LIMITED. Πέρυσι το EBITDA της Δωδώνη κινήθηκε στα επίπεδα των 14-15 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά τώρα την Γαλακτοβιομηχανία Κολιός, με την οποία διαπραγματεύεται από το περασμένο Φθινόπωρο η Δωδώνη, πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν πως το συγκεκριμένο deal θα αξιολογηθεί αφού ολοκληρωθεί η συναλλαγή του CVC με τη Δωδώνη.

Η ουσία είναι πως το CVC θα επιδιώξει να ακολουθήσει το μοντέλο που “έτρεξε” στον κλάδο υγείας. Δηλαδή να δημιουργήσει έναν μεγάλο όμιλο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Αν οι διαπραγματεύσεις του CVC με τη Δωδώνη ευοδωθούν, τότε θα μιλάμε για αλλαγή του σκηνικού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αφού θα δημιουργηθεί, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι το deal θα λάβει το “πράσινο φως” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένας υπερόμιλος που θα τζιράρει πάνω από 430 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του Κολιού, ο οποίος θα ελέγχει σημαντικό κομμάτι της ζώνης γάλακτος.

Το αμερικανικό fund CVC Capital είναι ένα από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup δημιουργεί ένα από τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια στην Αμερική. Το 1981 θα δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό της βραχίονα που ακούει στο όνομα CVC Capital Partners. Στην δεκαετία του ’90 θα αποσχισθεί από τον όμιλο της Citigroup και θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι όμως στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τον όμιλο.

Με έντονη παρουσία από τις αρχές τις νέας χιλιετίας έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 2005 όταν απέκτησε το 63,4% της Formula One Group, που διαχειρίζεται το γνωστό πρωτάθλημα αυτοκινήτων ταχύτητας. Σήμερα μπορεί να διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό στην παραπάνω εταιρεία αλλά επένδυσε τα χρήματα από την πώληση των μετοχών σε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Ανάμεσα τους η Deoleo η μεγαλύτερη παραγωγός συσκευασμένου ελαιόλαδου στον κόσμο με τέσσερα εργοστάσια και κορυφαία σήματα όπως το Bertolli και το Carapelli. Δεν έμεινε μόνο στην Ευρώπη, άνοιξε γραφεία στην Νέα Υόρκη και στις μητροπόλεις της Ασίας και μέσω θυγατρικών επενδυτικών εταιρειών αποκτούσε εταιρείες που εκτιμούσε ότι αποτελούσαν επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροχρόνιο επίπεδο.

Στο χαρτοφυλάκιο της ανήκουν εταιρείες όπως η Avast, γνωστή από τα antivirus, η ελβετική ωρολογοποιία Breitling, η ισπανική Cortefiel (σ.σ. στην Ελλάδα είναι γνωστή από τα ρούχα Springfield), η αμερικανική αλυσίδα ειδών για pet Petco, η στοιχηματική Sky Bet, το Channel 9 στην Αυστραλία και η αλυσίδα fast food SRS στην Κορέα.

Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 80 δισ. δολαρίων και κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά ενός από τους ισχυρότερους ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα σε επίπεδο σημάτων και ιστορίας, της Vivartia.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares