Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογράφησης διαβατηρίων! Δρούσε σε μαγαζί “βιτρίνα” στην Ομόνοια…

Κύκλωμα κατάρτισης και διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία προορίζονταν για παράνομη προώθηση μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης με την κωδική ονομασία «op. POSTMAN».


Το κύκλωμα όπως αναφέρει το χρησιμοποιούσε ως κάλυψη, κατάστημα «βιτρίνα» στην περιοχή της Ομόνοιας και οι δράστες διακινούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και υλικά πλαστογράφησης εγγράφων, μέσω δεμάτων, με φερόμενους ως αποστολείς διαφορετικά πρόσωπα, με διαφορετικές διευθύνσεις και στοιχεία επικοινωνίας, ενώ στην πραγματικότητα τα επίμαχα δέματα αποστέλλονταν από το συγκεκριμένο κατάστημα «βιτρίνα», το οποίο διαχειριζόταν αλλοδαπός, που ήταν ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν αρχικά εντοπίστηκαν πέντε δέματα, που περιείχαν διαβατήρια, για τα οποία αποδείχθηκε ότι οι αποστολείς τους ήταν «αχυράνθρωποι» και ο πραγματικός διακινητής των δεμάτων ήταν ο ιδιοκτήτης του επίμαχου καταστήματος.

Στη συνέχεια κατασχέθηκαν άλλα δύο δέματα με προορισμούς ευρωπαϊκή χώρα και νησί του Αιγαίου, ενώ σε συνεργασία με το Τελωνείο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατασχέθηκε άλλο ύποπτο δέμα, το οποίο περιείχε 61 αυτοκόλλητες διαφάνειες με απομιμήσεις υδατογραφημάτων διαβατηρίων αλλοδαπών χωρών.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την πρόοδο των ερευνών διασταυρώθηκαν με πληροφοριακό υλικό από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας (criminal investigation), στο πλαίσιο του Εθνικού Project Soko Express.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης αποφασίστηκε στη συνέχεια η διεξαγωγή επιχειρησιακής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του EURTF (European Regional Task Force) στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή αναλυτών και ειδικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και εκπρόσωπων γερμανικών, σουηδικών και ισπανικών Αρχών. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης και συγκεκριμένα η διενέργεια παράλληλων ερευνών από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και τις γερμανικές Αρχές.

Συνολικά, από την έναρξη των ερευνών και στα διάφορα στάδια της υπόθεσης, κατασχέθηκαν από τις γερμανικές Αρχές 28 δέματα με διάφορους τύπους εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής), ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 14 δέματα.

Από την κλιμάκωση της έρευνας αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής, με απολογισμό τη σύλληψη 4 μελών του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος, ο διαχειριστής του καταστήματος.

Διενεργήθηκαν έρευνες σε κατοικίες και σε καταστήματα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 διαβατήρια και 2 σελίδες διαβατηρίων, Visa και απόκομμα visa, 2 άδειες διαμονής, δελτίο ταυτότητας και 24.535 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα, την πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτου προσώπου και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι δράστες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

 

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares