Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών και πλαστογραφίας

Ένα διεθνές κύκλωμα διακίνησης λαρομεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων εξαρθρώθηκε στην Αθήνα από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή της EUROPOL, με τις συλλήψεις οκτώ αλλοδαπών.

Η ειδική επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων υλοποιήθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης και συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 195 υποθέσεις που αφορούν την πλαστογραφία περισσότερων από 577 ταξιδιωτικών εγγράφων και την παράνομη προώθηση τουλάχιστον 66 λαθρομεταναστών, με το παράνομο όφελος να εκτιμάται ότι ξεπερνά το ποσό των 550.000 ευρώ.

Όπως εξακριβώθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας που διήρκεσε πολλούς μήνες, τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές του 2021, προωθούσαν παράνομα μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, με αρχικό προορισμό την Ελλάδα και τελικό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και κυρίως τις Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Οι κατηγορούμενοι είχαν εγκαταστήσει στην Αθήνα παράνομο εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και με δομημένο τρόπο δράσης προκειμένου να μεταφέρουν παράνομα λαθρομετανάστες. Ειδικότερα:

Κατάρτιζαν πλαστές προξενικές θεωρήσεις εισόδου (VISA) διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες επικολλούσαν στα διαβατήρια των υπό προώθηση λαθρομεταναστών.

Έστελναν ταχυδρομικά στους υποψηφίους τα πλαστά διαβατήρια, με τη χρήση των οποίων προωθούνταν απευθείας στην Ελλάδα ή στην Αλβανία και από εκεί στη χώρα μας ή στην Ιταλία.
Αναλάμβαναν και την παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών, από την Αθήνα, με προορισμό κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Χρησιμοποιούσαν και τη μέθοδο της «βαλκανικής οδού», κρύβοντας σε σπίτια στην Αθήνα τους μετανάστες, τους οποίους στη συνέχεια μετέφεραν οδικώς στην Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται, ότι χαρακτηριστικό της οργάνωσης του κυκλώματος αποτελεί η κατασκευή και χρήση πλαστής σφραγίδας προξενείου ευρωπαϊκής χώρας με έδρα την Αίγυπτο και αντίστοιχων πλαστών VISA, ώστε να χρησιμοποιούνται για παράνομες προωθήσεις.

Για την αποδόμηση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, την Τετάρτη 1 Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, κατά την οποία συνελήφθησαν 8 αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος. Για έναν από τους συλληφθέντες προέκυψε ότι διώκεται με καταδικαστική απόφαση κάθειρξης 19 ετών και χρηματικής ποινής 60.000 ευρώ για την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών. Παράλληλα και άλλα μέλη του κυκλώματος έχουν κατηγορηθεί από διωκτικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και σε ένα κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 153 διαβατήρια, 156 δελτία ταυτότητας, 42 άδειες παραμονής, 11 ειδικές προξενικές θεωρήσεις (VISA), 11 δελτία αίτησης ασύλου, 118 δερμάτινα εξώφυλλα διαβατηρίων, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 5 εκτυπωτές – σαρωτές εγγράφων και λοιπά υλικά, 22 κινητά τηλέφωνα και 3.995 ευρώ.

Όσον αφορά τη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις, της πλαστογραφίας άνω των 120.000 ευρώ και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση.

 

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Europol, ο οποίος παρείχε αναλυτική υποστήριξη και εμπειρογνώμονα με τη χρήση «Mobile Office» κατά την διάρκειά της.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares