Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Εξάνθημα από τον ιδρώτα και την ζέστη: Τι να βάλετε για να περάσει….

Η δουλειά του δέρματος είναι να προστατεύει το εσωτερικό του σώματος από το περιβάλλον. Λειτουργεί ως προληπτικό φράγμα κατά των εισβολέων που προκαλούν μόλυνση και προστατεύει από χημικές ουσίες ή υπεριώδη ακτινοβολία που εισβάλλει και καταστρέφει το σώμα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον έλεγχο θερμοκρασίας του σώματος.


Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα ρίχνει τη θερμοκρασία του όταν χρειάζεται είναι μέσω της εφίδρωσης. Η επακόλουθη εξάτμιση του ιδρώτα κρυώνει την επιδερμίδα. Ο ιδρώτας παράγεται σε αντίστοιχους αδένες που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα (εκτός από μερικά μικρά σημεία όπως τα νύχια και το κανάλι του αυτιού).

Οι αδένες ιδρώτα βρίσκονται στο χόριο (στο βαθύ στρώμα του δέρματος) και ρυθμίζονται από τα κέντρα ελέγχου θερμοκρασίας στον εγκέφαλο. Ο ιδρώτας από τον αδένα φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος μέσα από έναν αγωγό.

Ένα θερμικό εξάνθημα συμβαίνει όταν οι αγωγοί ιδρώτα φράζουν και ο ιδρώτας δεν μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος. Αντ’ αυτού, παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος προκαλώντας ήπια φλεγμονή ή εξάνθημα.

Πώς μοιάζει ένα εξάνθημα από ζέστη και ιδρώτα
Τα συνηθισμένα συμπτώματα ενός τέτοιου εξανθήματος είναι μικροσκοπικά κόκκινα “σπυράκια” στο δέρμα και φαγούρα. Αυτά οφείλονται στην φλεγμονή των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος (την επιδερμίδα) ενώ υπάρχει και μια αίσθηση που είναι παρόμοια με την εκείνη του ήπιου ηλιακού εγκαύματος. Τα συμπτώματα του εξανθήματος είναι τα ίδια σε βρέφη και ενήλικες.

Τι να κάνετε για το εξάνθημα από ιδρώτα και ζέστη
Η αντιμετώπιση για θερμικό εξάνθημα περιλαμβάνει οικιακές θεραπείες όπως αλοιφές και σπρέι χωρίς ιατρική συνταγή. Η ιατρική θεραπεία για εξάνθημα μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά εάν μολυνθούν οι αδένες του ιδρώτα.

Οικιακές θεραπείες
Το θερμικό εξάνθημα υποχωρεί συχνά μόνο του όταν το δέρμα κρυώσει. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μία λοσιόν με καλαμίνη (calamine) μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικοί γιατροί προτείνουν επίσης αλοιφές ή σπρέι υδροκορτιζόνης χωρίς ιατρική συνταγή.

Ιατρικές θεραπείες
Τα θερμικά εξανθήματα υποχωρούν από μόνο του όταν το δέρμα κρυώσει, αλλά περιστασιακά, οι ιδρωτοποιοί αδένες μπορεί να μολυνθούν. Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα που δεν υποχωρεί. Φλύκταινες μπορεί να σχηματιστούν στο σημείο του εξανθήματος. Αυτή η μόλυνση συμβαίνει επειδή στον φραγμένο αδένα του ιδρώτα έχουν εισβάλλει βακτήρια. Ενδέχεται να απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία. Το χρόνιο και επαναλαμβανόμενο θερμικό εξάνθημα μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από επαγγελματία δερματολόγο.

 

iatropedia

Shares