Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εξαφανίζονται τα φάρμακα από την αγορά – Ελλείψεις σε πάνω από 400

“Χωρίς προηγούμενο” είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα που παρατηρούνται στη χώρα μας, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Αυτή την εποχή, έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων -όπως επισημαίνουν- περισσότεροι από 400 κωδικοί και σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) τα φάρμακα αυτά ξεπερνούν τα 400.

“Παρά τις επανειλημμένες αναφορές μας στους υπεύθυνους, η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων δεν έχει προηγούμενο. Αυτή την εποχή εμφανίζονται ελλείψεις σε πάνω από 400 φάρμακα (…) Παρόλη την δραματική κατάσταση, κανένας αρμόδιος δε συγκινείται”, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ελλείψεις υπάρχουν σε σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως:

-παυσίπονα

-αντιπυρετικά

-αντιπηκτικά

-εισπνεόμενα για το αναπνευστικό

-αντιδιαβητικά

-αντιβιοτικά κ.α.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως δίνουν καθημερινή μάχη για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα για τους ασθενείς.

Έντονο το πρόβλημα στην Μαγνησία
Η κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές των φθηνών ελληνικών φαρμάκων στο εξωτερικό, όπου πωλούνται πιο ακριβά με νόμιμο -κατά τα άλλα- τρόπο.

Ωστόσο, τα φάρμακα εξάγονται, χωρίς προηγουμένως όμως να έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της τοπικής (ελληνικής) αγοράς, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε μιλώντας σε τοπικά μέσα, ότι το πρόβλημα των ελλείψεων επανεμφανίστηκε έντονα τον τελευταίο μήνα:

“Προβληματικό και μείζον θέμα για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και τη λειτουργία των φαρμακείων μας, είναι το πρόβλημα των ελλείψεων. Η ελλείψεις είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε με την αρχή των μνημονίων το 2010, τότε που οι δανειστές ζητούσαν από τη χώρα μας να μειώσουμε τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Όλες οι κυβερνήσεις από τότε και μέχρι σήμερα, δεν έδωσαν λύσεις στο πρόβλημα αυτό”, τόνισε ο πρόεδρος.

Το θέμα θα έπρεπε να βρίσκεται κάθε μέρα “ψηλά” στην ατζέντα της επικαιρότητας, τονίζει ο ίδιος.

“Θα πρέπει η πολιτεία να παρακολουθεί την πορεία των φαρμάκων. Καμία κυβέρνηση δεν έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημα, για να προστατεύσει τον πολίτη. Και οι φαρμακαποθήκες αν και υποχρεούνται, δεν κρατάνε μίνιμουμ στοκ σε φάρμακα”, λέει.

«Ψυχορραγεί» και ο ΙΦΕΤ
Μέσα σε όλα υπολειτουργεί και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), θυγατρική του ΕΟΦ, που είναι επιφορτισμένο με το έργο της κάλυψης της αγοράς από τα φάρμακα που δεν έχουν κυκλοφορήσει ή έχουν αποσυρθεί από την χώρα.

Η περικοπή κονδυλίων για τον ΙΦΕΤ φέρνει σε δυσχερή θέση τους ίδιους τους ασθενείς, όπως λένε οι φαρμακοποιοί της Αττικής:

“Να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων που εισάγει το ΙΦΕΤ, θυγατρική του ΕΟΦ και επομένως υπό Κρατικό έλεγχο, είναι πρωτοφανείς. Τι περιμένει η πολιτεία για να πάρει μέτρα;”, καταλήγουν οι φαρμακοποιοί της Αττικής.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Shares