Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ευρωζώνη: Επιβράδυναν στο 1,2% οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο –

Τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων έδειξαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, αν και παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για το σύνολο του τελευταίου έτους.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Eurostat, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 1,2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, μετά το άλμα 5,3% που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο, ενώ κινήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα και από την εκτίμηση των αναλυτών για ένα ρυθμό της τάξεως του 2,3%.

Σε επίπεδο έτους ωστόσο η αύξηση των τιμών παραγωγού μετρήθηκε στο 37,2%, ελαφρώς αυξημένη από το 36,8% που είχε προηγηθεί, αλλά επίσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 38,4%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με ρυθμό 1,3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και 37% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Μεταξύ άλλων, οι τιμές των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, των μη διαρκών αγαθών κατά 2,7% και κατά 1% των κεφαλαιουχικών και διαρκών αγαθών.

Την ίδια ώρα, μείωση κατά 1,2% παρουσίασαν οι τιμές στον ενεργειακό τομέα, ενώ εξαιρουμένων των τιμών του κλάδου της ενέργειας το σύνολο της βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση κατά 2,6%.

Σημαντική υποχώρηση κατάγραψε ο δείκτης για την Ελλάδα, όπου οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Απρίλιο με ρυθμό 2,9% μετά το άλμα 8,8% του Μαρτίου.

Σε επίπεδο έτους, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 48,1% σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι, μετά το 45,4% του περασμένου μήνα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στην Σλοβακία με 9,3% στο Λουξεβούργο με 6% και στην Βουλγαρία με 4,1%, ενώ αντίθετα στην Ιταλία οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,3%, στην Πορτογαλία κατά 2,2% και στην Ιρλανδία κατά 16,4%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έρχονται δύο ημέρες μετά από εκείνα για τις τιμές καταναλωτή, που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση για αύξηση στο 7,7%.

 

capital.gr

Shares