Δευτέρα , 21 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Έβρος: Τούρκοι αστυνομικοί τα έκαψαν και είπαν στους Έλληνες: «It’s over» …..

Έβρος: Τούρκοι αστυνομικοί τα έκαψαν και είπαν στους Έλληνες: «It’s over» .....

Οι τίτλοι τέλους για τον καταυλισμό λαθρομεταναστών που είχε στηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο


«It’s over». Αυτό έλεγαν το πρωί της Παρασκευής Τούρκοι στρατοχωροφύλακες απευθυνόμενοι στους Έλληνες αστυνομικούς που φυλάνε τα σύνορα στον Έβρο.

Οι τίτλοι τέλους για τον καταυλισμό λαθρομεταναστών που είχε στηθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο έπεσαν με μία μεγάλη πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο όπου βρίσκονταν οι λαθρομετανάστες και στη συνέχεια με μία μεγάλη επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων για την απομάκρυνση του κόσμου από την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής Τούρκοι αστυνομικοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν λαθρομετανάστες από τις Καστανιές και τους γύρω αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από τον Έβρο, οι Τούρκοι αρχικά ζητούσαν από τους μετανάστες να προχωρήσουν οικειοθελώς προς τα σημεία όπου βρίσκονταν λεωφορεία και στη συνέχεια –σε περίπτωση που οι λαθρομετανάστες δεν έδειχναν πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές- τους έπαιρναν μαζί τους με τη βία.

Κάποιοι από τους Τούρκους αστυνομικούς γύρισαν προς Έλληνες αστυνομικούς και είπαν: «it’s over». Δίνοντας ουσιαστικά το σήμα της λήξης της πίεσης στα ελληνικά σύνορα. Εάν η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν αποφάσισε να απομακρύνει τους μετανάστες από τον Έβρο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ή για κάποιον άλλον διπλωματικό λόγο θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Μετά την επιχείρηση απομάκρυνσής τους πίσω έμειναν άδειες σκηνές και αποκαΐδια. Και αυτό γιατί πριν την επιχείρηση είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στα σύνορα. Πηγές από τον Έβρο σχολίαζαν ότι «ακόμα και την τελευταία ημέρα οι Τούρκοι τα είχαν όλα προσχεδιασμένα. Πριν κάνουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών έβαλαν φωτιά και έκαψαν τα πάντα. Μπορείτε να μου πείτε πώς οι λαθρομετανάστες ήξεραν ότι ήταν η τελευταία τους ημέρα στον αυτοσχέδιο καταυλισμό; Ποιος έβαλε τη μεγάλη φωτιά αν όχι κάποιος που ήξερε τι θα ακολουθήσει; Συνεπώς ή την έβαλαν οι Τούρκοι ή κάποιος μετανάστης που ενημερώθηκε για το σκοπό αυτό από τις τουρκικές δυνάμεις».

Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει. Έτσι η αποχώρηση των λαθρομεταναστών από τις Καστανιές δεν φέρνει ούτε χαλάρωση των μέτρων και της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο αλλά ούτε και αλλαγή της αμυντικής διάταξης. Οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν το ίδιο ενισχυμένες στην ελληνοτουρκική μεθόριο για παν ενδεχόμενο. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει πολλάκις πόσο απρόβλεπτος είναι. Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι η απομάκρυνση των λαθρομεταναστών οφείλεται στην πανδημία που πλήττει τη γειτονική χώρα. Μία άλλη είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τακτική στα σύνορα, βλέποντας ότι το συγκεκριμένο διπλωματικό χαρτί δεν της βγήκε στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρώπη για το προσφυγικό.

 

pentapostagma

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares