Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ οι αμυντικές δαπάνες των χωρών – Τι αναμένεται το 2023

Η απαίτηση από τα ευρωπαϊκά έθνη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, ήταν μια συνεχής απαίτηση από τον Ν.Τραμπ

Το 2023 θα φέρει μαζί του τη βεβαιότητα είκοσι χώρες του ΝΑΤΟ πρόκειται να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια σημαντική επανεκτίμηση της άμυνας και της ασφάλειας στην Ευρώπη και μια αναθεώρηση των μακροχρόνιων υποθέσεων ότι, η μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην ήπειρο ήταν απίθανη στον 21ο αιώνα.

Μετά από απαντήσεις ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης ανακοίνωσαν σχέδια για αύξηση των αμυντικών τους προϋπολογισμών.

Η απαίτηση από τα ευρωπαϊκά έθνη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, ήταν μια συνεχής απαίτηση από τον Ν.Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η Γερμανία, παραδοσιακά ήταν αρνητική να φτάσει κοντά στον στόχο δαπανών του 2% του ΑΕΠ του ΝΑΤΟ.

Έτσι, ήταν προς έκπληξη πολλών που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι η χώρα θα επενδύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ (106 δισεκατομμύρια δολάρια), σε ένα ειδικό ταμείο όπλων και θα πληρούσε το πρότυπο 2 τοις εκατό του ΝΑΤΟ.

Με αυτά τα σχέδια να ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, η συμμαχία μπορεί επίσης να προσβλέπει στη διεύρυνση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία (και οι δύο θα γίνουν μέλη το επόμενο έτος).

Υποκινούμενη από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, η απόφαση των σκανδιναβικών εθνών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, υποστηρίχθηκε ευρέως από άλλα μέλη με εξαίρεση την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν παραμένει σημαντική, καθώς ζητά διαβεβαιώσεις από τη Σουηδία ότι, δεν προσφέρει πλέον καταφύγιο στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ευρωπαϊκή ασφάλεια

Εκτός από το πώς η επέκταση του ΝΑΤΟ επηρεάζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, το 2023 θα μπορούσε να δει μια δραματική αλλαγή στη δύναμη των δαπανών, μεταξύ των ηγετικών εθνών της συμμαχίας.

Εάν η Γερμανία, όπως προβλέπεται, επιτύχει τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ, θα ξεπεράσει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο ως ο δεύτερος υψηλότερος δαπανών της συμμαχίας στην άμυνα πίσω από τις ΗΠΑ, εκτός εάν το Λονδίνο δαπανήσει πάνω από 2,5% ΑΕΠ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογιστικής Υπευθυνότητας.

Ακόμα κι έτσι, το 2023 θα φέρει μαζί του την προσδοκία ότι η Γερμανία και άλλες 19 χώρες του ΝΑΤΟ, πρόκειται να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες κάνοντας στρατιωτικές αγορές.

Η κρατική PGZ της Πολωνίας, φέρεται να σχεδιάζει να επενδύσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια «την επόμενη δεκαετία», ποσό που υπερδιπλασιάζει τις δικές της προβλέψεις για τις προπολεμικές δαπάνες.

Η Βαρσοβία, μπορεί επιτέλους να αναμένει έναν νέο στόλο επιθετικών ελικοπτέρων, μετά την εξασφάλιση συμφωνίας με την Boeing για αεροσκάφη 96 AH-64E Apache.

Άλλες νέες παραγγελίες περιλαμβάνουν, 1.000 άρματα μάχης K2, 672 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9, 48 ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη FA-50 και 500 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS). Εν τω μεταξύ, το πρώτο από τα 32 μαχητικά αεροσκάφη F-35A αναμένεται να παραδοθεί το 2024.

Το 2023 πιθανότατα θα δει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες να κατηγορούνται λιγότερο από τους επικριτές, αλλά μάλλον να επιδοκιμάζονται.

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares