Παρασκευή , 12 Αυγούστου 2022

Ευρώπη: Μια ονομασία με Ελληνική ρίζα

Κι όμως πρέπει να μάθουμε λίγο ιστορία και λίγο μυθολογία.

Το να γνωρίζουμε λίγο γεωγραφία και λίγο μυθολογία είναι κάτι το καλό για όλους αλλά πάνω απ’ όλα για εμάς τους ίδιους. Η ιστορία και η μυθολογία μας βοηθάνε να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας και να γνωρίζουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε

Κι όμως πρέπει να μάθουμε λίγο ιστορία και λίγο μυθολογία.

Το να γνωρίζουμε λίγο γεωγραφία και λίγο μυθολογία είναι κάτι το καλό για όλους αλλά πάνω απ’ όλα για εμάς τους ίδιους. Η ιστορία και η μυθολογία μας βοηθάνε να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας και να γνωρίζουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε.

Γιατί όμως ονομάστηκε έτσι η Ευρώπη; Εσύ γνωρίζεις την μυθολογία πίσω από το όνομα της ηπείρου στην οποία ζούμε; Κι όμως πίσω από αυτό το όνομα κρύβεται μία ολόκληρη μυθολογία και ένα στόρυ που ίσως κάποτε να σου φανεί χρήσιμο, κι αν όχι, σίγουρα θα απολαύσεις το πόσο πολύ η μυθολογία κρύβεται πίσω απο πολύ γνωστά πράγματα που ξέρουμε.

 

Η Ευρώπη ηταν η κόρη του Αγηνόρα, βασιλιά της Φοινίκης, Το όνομα της ίσως σημαίνει «ανοιχτομάτα» ή προέρχεται από την ακκαδική λέξη erebu (δύω).

Ήταν ένα όμορφο, νεαρό κορίτσι που μια μέρα βγήκε στην εξοχή να μαζέψει λουλούδια και εκεί συνάντησε τον Δία με την γνωστή αδυναμία στις όμορφες κοπέλες. Φυσικά, δε του πέρασε απαρατήρητη.

Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και το κορίτσι πήγε να τον χαϊδέψει. Λίγο αργότερα, ανέβηκε στην πλάτη του και τότε ο ταύρος άρχισε να τρέχει πολύ γρήγορα. Η Ευρώπη έβαλε τα κλάματα, αλλά ο Δίας ήταν αποφασισμένος να την κάνει δική του.

Η ιστορία δεν σταματάει εκεί φυσικά…Δες εδώ για να μάθεις τι έγινε στη συνέχεια:

  • Ο ταύρος με το κορίτσι, διέτρεξαν σχεδόν όλη την σημερινή Ευρώπη και με την βοήθεια θαλάσσιων θεοτήτων πέρασαν την θάλασσα και έφτασαν στην Κρήτη. Από την ένωση τους γεννήθηκαν στην Γόρτυνα, τρεις γιοί, οι δυο εκ των οποίων, μετὰ θάνατον έγιναν οι Κριτές του Κάτω Κόσμου.
  • Αδερφός της Ευρώπης ήταν ο Κάδμος που όταν έμαθε για την απαγωγή, άρχισε να την αναζητά. Μετά από πολλές μάταιες προσπάθειες, το Μαντείο των Δελφών του είπε να σταματήσει να την ψάχνει και να ακολουθήσει μια αγελάδα. Όπου σταματούσε η αγελάδα, ο Κάδμος έπρεπε να ιδρύσει μια νέα πόλη.
  • Η πόλη αυτή ηταν η Θήβα και από την γενιά του Κάδμου προήλθε ο Οιδίποδας που έδωσε το όνομα στο «οιδιπόδειο σύμπλεγμα». Αλλά, αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

 

πηγή: ratpack.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares