Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο – υποκλοπές: Παρακολουθούσαν στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τουσκ

Την κορυφή της πολωνικής πολιτικής αγγίζουν οι αποκαλύψεις για την χρήση κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση που υποβλήθηκε τον Μάιο στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία συγκροτήθηκε ειδικά για τη διερεύνηση της διασποράς spyware, στην Πολωνία δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού και νυν αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ, είχε γίνει 18 φορές στόχος άγνωστων δραστών που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό Pegasus.

Στόχοι μόλυνσης ήταν επίσης γερουσιαστής του κόμματος του Τουσκ, ο οποίος ήταν συντονιστής της προεκλογικής δράσης του κόμματος, αλλά και πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος PiS.

Ο κ. Τουσκ υπηρετεί σήμερα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και είναι ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο ζήτημα.

Το θέμα των υποκλοπών έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη. Την Τετάρτη το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε στοιχεία που μαρτυρούν πως το κινητό τηλέφωνο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και άλλων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν στόχος απόπειρας χακαρίσματος.

Το PiS έχει παραδεχτεί ότι η Πολωνία έχει προμηθευτεί το λογισμικό Pegasus, υποστηρίζοντας όμως ότι γίνεται νόμιμη χρήση και δεν στοχοποιείται η αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συνεδριάζει το μεσημέρι εκτάκτως, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διερευνήσει τις καταγγελίες του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου μέσω κακόβουλου λογισμικού.

 

newsbomb.gr

 

Shares