Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο – υποκλοπές: Κακόβουλο λογισμικό στα κινητά πέντε Γάλλων υπουργών

parliament

Η απόπειρα χακαρίσματος στο κινητό του Επιτρόπου Δικαιοσύνης – Η προσπάθεια να παγιδευτεί το κινητό του Εμανουέλ Μακρόν κι άλλων πέντε Γάλλων υπουργών με το σύστημα Pegasus – Κοριός στο φιλανδικό ΥΠΕΞ – Η Γερμανία αγόρασε κρυφά το κακόβουλο λογισμικό Pegasus


Σε μεγάλο, πανευρωπαϊκό, πονοκέφαλο εξελίσσονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων καθώς μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν πως ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί φέρονται να έχουν πέσει θύματα υποκλοπής.

Πριν από λίγες ώρες, σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters σημείωνε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε στοιχεία που μαρτυρούν πως το κινητό τηλέφωνο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και άλλων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν στόχος απόπειρας χακαρίσματος.

Την ίδια ώρα σε ανάλυση του τμήματος για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο καταγράφεται τι έχει συμβεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η προσπάθεια κατασκοπείας του προέδρου Μακρόν

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έκθεση, στις 22 Ιουλίου 2021 οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άρχισαν έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι το Μαρόκο χρησιμοποίησε το Pegasus ώστε να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ ίχνη του Pegasus εντοπίστηκαν στα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον πέντε μελών του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και 14 Γάλλοι υπουργοί έγιναν στόχος του Μαρόκου (ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ).

Σύμφωνα με το MIT Technology Review, η Γαλλία διαπραγματευόταν για την αγορά του Pegasus από την NSO το 2021 αλλά αποφάσισε να αναστείλει της διαβουλεύσεις μετά τις αποκαλύψεις ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε ότι συνέβη αυτό.

Στις 5 Απριλίου του 2022, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), η Συμμαχία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Γαλλο-παλαιστίνιος υπερασπιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων Σαλάχ Χαμουρί κατέθεσαν μήνυση κατά του NSO Group για παράνομη μόλυνση του κινητού τηλεφώνου του τελευταίου ενώ αρκετά ήταν τα πρόσωπα, όπως τονίζεται στην έκθεση που φέρεται να έχουν γίνει στόχος κατασκοπείας μέσω του λογισμικού Pegasus.

Αξιωματούχοι του φιλανδικού ΥΠΕΞ θύματα του Pegasus

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στις 28 Ιανουαρίου 2022, το φιλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ορισμένοι από τους αξιωματούχους του στο εξωτερικό έπεσαν θύματα του κακόβουλου λογισμικού Pegasus για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Η Γερμανία αγόρασε κρυφά το κακόβουλο λογισμικό Pegasus

Όσον αφορά την περίπτωση της Γερμανίας σημειώνεται στην έκθεση πως η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA) παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης -κεκλεισμένων των θυρών- της Επιτροπής Εσωτερικών της Bundestag, ότι είχε αγοράσει κρυφά το Pegasus το 2019 με ορισμένες λειτουργίες απενεργοποιημένες. Επισημαίνεται δε ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που αφορούν την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα από τον Μάρτιο του 2021 ενώ, τέλος οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του από την NSO ξεκίνησε το 2017.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares