Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο οι δείκτες

Το χαμηλότερο άνοιγμα στην Ευρώπη έρχεται μετά από αρνητική κυρίως συνεδρίαση στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού – Βουτιά 10% για τη μετοχή της Credit Suisse – Κατρακύλα δίχως τέλος για τη Νο.2 ελβετική τράπεζα


Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι αγορές μπαίνουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και παραμένει το αρνητικό κλίμα, εν μέσω φόβων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε ανοδική τροχιά μέχρι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυξάνοντας ωστόσο τον κίνδυνο ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,24% στις 382,97, με τις μετοχές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να υποχωρούν 1,9% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς όλοι οι κλάδοι έπεσαν στο κόκκινο, εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που κέρδισαν 0,9%.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με πτώση 1,07% , ο γερμανικός DAX στο -1,73%, ο γαλλικός CAC 40 -1,01%, ο ιταλικός FTSE MIB με απώλειες 1,14% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,68%.

Το χαμηλότερο άνοιγμα στην Ευρώπη σήμερα το πρωί έρχεται μετά από αρνητική κυρίως συνεδρίαση στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, με απότομες κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εκτινάχθηκαν μετά από αναφορές ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου έως και κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η μεγαλύτερη που έχει κάνει ο Οργανισμός για την αντιμετώπιση της αδυναμίας της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ ενισχύει περαιτέρω τους φόβους για τον πληθωρισμό.

Στο προσκήνιο, οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία. Ταπεινωτική στροφή έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, εγκαταλείποντας το σχέδιό της για μείωση του φορολογικού συντελεστή 45%, που επιβάλλεται στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια, όσους δηλαδή κερδίζουν πάνω από 150.000 στερλίνες τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινώσει μείωση στο 40% για να τονωθούν οι επενδύσεις, ενώ η κίνηση αυτή ήταν το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι του δημοσιονομικού πακέτου ύψους 45 δισ. λιρών.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στα βρετανικά σχέδια, φτάνοντας στο 1,12 δολάριο. Αυτή την ώρα, η άνοδος μαζεύεται στο 0,3%, με την ισοτιμία στο 1,119 δολάριο. Το ευρώ σταθερό στα $0,98.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares