Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ευρωεκλογές 2019: Σαλβίνι και Λέγκα βλέπουν για πρώτη φορά να υποχωρεί η δημοτικότητά τους….

Ο Σαλβίνι ελπίζει να ενισχυθεί η Λέγκα στις ευρωεκλογές ώστε να ενισχύσει την προσπάθειά του για δημιουργία συμμαχία ευρωσκεπτικιστών – εθνικιστών.


Η υποστήριξη προς την ακροδεξιά Λέγκα μειώθηκε στην Ιταλία έπειτα από εβδομάδες διενέξεων με τον κυβερνητικό εταίρο της, το Κίνημα 5 Αστέρων, έδειξαν σήμερα δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου.

Καθώς η υποστήριξη προς τα 5 Αστέρια παραμένει σταθερή, η Λέγκα φαίνεται πως πληρώνει το τίμημα για τις συνεχείς εντάσεις στο υπουργικό συμβούλιο, που κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα με τον παραμερισμό από την κυβέρνηση ενός υφυπουργού από τη Λέγκα που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να δημοσιευθούν δημοσκοπήσεις στην Ιταλία ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και τέσσερις διαφορετικές έρευνες δείχνουν όλες πως η Λέγκα, της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, βρίσκεται σε πτώση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Corriere della Sera, η υποστήριξη προς τη Λέγκα μειώθηκε τον Μάιο στο 30,9%, από 36,9% πριν από έναν μήνα. Άλλες δημοσκοπήσεις καταγράφουν λιγότερο δραματικές μειώσεις, όμως όλες δείχνουν πως το κόμμα έχει χάσει την ορμή του έπειτα από μήνες που η δύναμή του αυξανόταν στις δημοσκοπήσεις.

Αντίθετα η Corriere αναφέρει πως η υποστήριξη προς το Κίνημα 5 Αστέρων έχει αυξηθεί στο 24,9%, από 22,3% που ήταν προηγουμένως, βάζοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο εξασθένησης. Εντούτοις η δημοσκόπηση στην εφημερίδα la Repubblica δείχνει πως το Κίνημα 5 Αστέρων χάνει ελαφρώς δύναμη, πέφτοντας στο 22,6% από 23,2%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στην τρίτη θέση με ποσοστά ανάμεσα στο 22,5% και στο 20,4% και όλες δείχνουν ότι το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι μένει κάτω από το 10%.

Ο Σαλβίνι ελπίζει να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές ώστε να ενδυναμώσει τη θέση του στην ευρωπαϊκή σκηνή καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία ευρωσκεπτικιστικών – εθνικιστικών κομμάτων.

Αξιωματούχοι της Λέγκα λένε πως θα επιδιώξουν επίσης να αναθεωρήσουν την ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης, αν ξεπεράσουν ξεκάθαρα το ποσοστό των 5 Αστέρων και ανατρέψουν έτσι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2018.

Όμως η τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι ευχάριστες για τον Σαλβίνι, καθώς σηματοδοτούν την πρώτη σημαντική μείωση της προηγουμένως ανερχόμενης δημοτικότητάς του.

 

newsit

Shares