Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Ευλογιά των πιθήκων – ΠΟΥ: Η εξάπλωση ίσως επιταχυνθεί κατά το καλοκαίρι

Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε σήμερα συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού με e-mail στο Reuters, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η συνάντηση είναι των μελών της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), επιβεβαίωσε.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

 

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική. Τα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς η συγκεκριμένη επιδημία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην ήπειρο.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

 

Συναγερμός και στον ΕΟΔΥ
Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, ο EΟΔΥ.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την ευλογιά των πιθήκων στο Newsbomb.gr τονίζοντας πως «είναι ιογενής νόσος και την γνωρίζουμε από το 1958. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια έξαρση στην Ευρώπη. Η συνήθης οδός μετάδοσης είναι από μολυσμένα ζώα που έχουν εισαχθεί από την Αφρική ή από τουρίστες που επέστρεφαν από διακοπές από την Αφρική. Στην Αφρική ο ιός είναι ενδημικός και παρατηρούνται κρούσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εδώ και πολλά χρόνια».

Πώς σταμάτησε η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη;

«Πιστεύεται ότι το εμβόλιο της ευλογιάς σταμάτησε αυτή την ασθένεια στην Ευρώπη. Αυτοί που είναι 50 ετών και πάνω είναι προστατευμένοι», ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως είναι ο κορονοϊός, θέλει πολύ στενή επαφή προκειμένου να μεταδοθεί.

Πώς μεταδίδεται

«1. Από τα εξανθήματα

2. Από τα σωματικά υγρά, π.χ. μεγάλα σταγονίδια από το σώμα

3. Από τα κλινοσκεπάσματα ενός ασθενή με εξανθήματα»

Θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα;

«Είναι πιθανό να δούμε κάποια κρούσματα στην Ελλάδα, πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβριο, εάν η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίσει να εξαπλώνεται με την ίδια ένταση».

Τι πρέπει να προσέξουμε

«Πρέπει να προσέξουμε τα εξανθήματα που ξεκινούν από το κεφάλι και μέσα στο στόμα. Αυτά σιγά σιγά εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Μόλις δούμε εξανθήματα επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Ο κύκλος της ασθένειας είναι 20 μέρες. Όσο υπάρχει εξάνθημα είναι μεταδοτική», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares