Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ευάγγελος Βενιζέλος για υποκλοπές – «Για όλους αποφασίζει ο/η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμη και για την ΠτΔ»

Με μία ανάρτηση απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις αναφορές προς το πρόσωπό του που έκανε ο Πρωθυπουργός κατά τη διαδικασία της πρότασης μομφής που τελικά καταψηφίστηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής ότι ο κ. Βενιζέλος ανασκεύασε σχετικά με όσα έλεγε για τις παρακολουθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε επισημάνει, νωρίτερα, κατά την τελική φάση της τριήμερης διαδικασίας της πρότασης μομφής, που απορρίφθηκε με 156 ψήφους έναντι 143, ότι:

«Α, τον αγαπήσετε τον κ. Βενιζέλο ξαφνικά. Αφού τον κρεμάσατε στα μανταλάκια, τώρα τον αγαπήσατε. Καλά, ο κ. Βενιζέλος μας έλεγε και ότι επί της αρχής δεν μπορεί να παρακολουθείται κανένα πολιτικό πρόσωπο. Έτσι δεν είναι; Αυτό ακριβώς είπε και μετά αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Δύσκολο για τον ίδιο, αλλά μερικές φορές πρέπει και αυτός να αναγνωρίζει ότι δεν είναι παντογνώστης».

«Ο ιδρυτικός νόμος της Ανεξάρτητης Αρχής αναφέρει ρητά πως η Αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της άρσης του απορρήτου, χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμόδιων δικαστικών Αρχών.

 

Και για τον Πρόεδρό της σημαίνει, επί λέξει – ποια είναι η υποχρέωση του Προέδρου; Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε- ενημερώνει για θέματα άρσεως απορρήτου τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και τον Υπουργό της Δικαιοσύνης. Αυτό και μόνο.

Δεν αναφέρει πουθενά ότι ο Πρόεδρος δέχεται αιτήματα από μη άμεσα ενδιαφερόμενους και οφείλει να απαντά. Πού το λέει αυτό ο νόμος; Και ασφαλώς η γενική διατύπωση για ενημέρωση επί θεμάτων απορρήτου κάθε άλλο παρά παραπέμπει στη δημοσιοποίηση ονομάτων, τηλεφώνων και άλλων προσωπικών δεδομένων.

Γι’ αυτό άλλωστε, άμα δείτε την ιστορία της Αρχής από συστάσεως της, η Αρχή και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα την Βουλή παρέχοντας όμως πάντα γενική και ποτέ, το επαναλαμβάνω, ποτέ στην ιστορία της Αρχής δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση. Ποτέ. Και τώρα είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει διότι, όπως σας είπα πριν, ονόματα συγκεκριμένα στην επιστολή δεν υπήρχαν.

Να θέσουμε το ερώτημα: αυτό περιορίζει την Αρχή; Η Αρχή, θα το ξαναπώ, είναι όργανο της διοίκησης και όχι της Δικαιοσύνης. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής. Είναι τέως δικαστής, είναι προϊστάμενος διοικητικού οργάνου σήμερα, δεν δικάζει. Και θέλω να σκεφτούμε λίγο τι θα συνέβαινε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Βενιζέλος: «Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε πολίτη»
O Eυάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του τοποθετήθηκε στις άμεσες κι έμμεσες αναφορές του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, στη Βουλή. Αφού αναλύει διεξοδικά το νομικό σκεπτικό των διατάξεων του νέου νόμου 5002/22, τονίζει:

«Η κυβέρνηση προσχώρησε στη θέση ότι υπάρχει ειδικό συνταγματικό καθεστώς για τα πολιτικά πρόσωπα, για λόγους προστασίας της δημοκρατίας. Η άδεια του Προέδρου της Βουλής προφανώς θεωρείται από τον νομοθέτη υποκατάστατο της άδειας της Βουλής».

Πρόσθεσε, δε, πως «για μήνες ακούγαμε την πολιτική επιχειρηματολογία ότι κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», ότι «όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ΕΥΠ», και πως «για όλους αποφασίζει ο/η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμη και για την ΠτΔ», και καταλήγει:

«Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε επιμελούς αναγνώστη των όσων έχουν γραφτεί για το ζήτημα των υποκλοπών από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα».

 

newsIT.gr

Shares