Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εύα Καϊλή: Οι τρεις λόγοι που την κρατούν φυλακή, το ενδεχόμενο δίωξης στην Ελλάδα και η… απαγωγή

Χριστούγεννα στη φυλακή θα κάνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή – Η «πολιτική απόφαση» την οποία επικαλέστγηκε ο δικηγόρος της και το σενάριο απαγωγής της – Προφυλακισμένη για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα


Στις φυλακές των Βρυξελλών θα περάσει τις γιορτές η πρώην – πλέον – αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία κατηγορείται για μια σειρά από αδικήματα αναφορικά με την υπόθεση του Qatar Gate.

Το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησής της, καθώς δεν πείστηκε από τα επιχειρήματά της και απέρριψε το αίτημά της, να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ένα μόνο σταθερό τηλέφωνο, το οποίο θα παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να επικοινωνεί με το παιδί της.

Τα επιχειρήματα των δικηγόρων της, ότι δεν είναι ύποπτη φυγής, ότι δεν θα καταστρέψει αποδεικτικό υλικό, δεν έπεισαν το δικαστικό συμβούλιο, με τον Βέλγο εισαγγελέα μάλιστα να υποστηρίζει ότι το παιδί της δεν αποτελεί λόγο αποφυλάκισης και να εκφράζει φόβο πως μπορεί να απαχθεί από πράκτορες του Κατάρ αν αφεθεί ελεύθερη.

Άρα, το σκεπτικό της απόφασης να παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή επικεντρώνεται κυρίως σε 3 λόγους.:

Πρώτον: Θεωρείται ύποπτη φυγής,
Δεύτερον: Εκτιμάται πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις
Τρίτον: Επειδή θά μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη βελγική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σχετικά με εικαζόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες. Με την απόφασή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. (σ.σ., Εύας Καϊλή) κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν. Ο
Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».

 

 

Πώς θα μπορούσε να διωχθεί και στην Ελλάδα;
Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης, Παναγιώτης Περάκης, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εναντίον της ευρωβουλευτή και στην Ελλάδα.

«Στην περίπτωση που προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία, πραγματικά περιστατικά, καινούργια για τα οποία δεν έχει ασκηθεί κατηγορία στο Βέλγιο, κι αυτό είναι ακόμα προς διερεύνηση» ήταν η απάντηση του κ. Περάκη.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε: «Υπάρχει η πλευρά που παίρνει τα λεφτά, αλλά και η πλευρά που τα δίνει και αυτοί που μπορεί να είναι είτε πρόσωπα είτε κράτη πρέπει να έχουν τις ίδιες ή και αυστηρότερες συνέπειες».

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο στην Πάρο και ο κοινός λογαριασμός με τον Τζιόρτζι
Με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δεσμεύεται το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Η δέσμευση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που είχαν η Ευα Καϊλή και ο σύζυγός της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Μέσω του νομικού της παραστάτη στην Ελλάδα Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε νόμιμη και τα χρήματα για αυτήν δικαιολογούνται απο τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα από την την Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος η οποία έχει ήδη προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μελών της οικογενείας της και του συζύγου.

Η αντίδραση του κ. Βουρλιώτη ήταν γρήγορη μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως ακίνητα, λογαριασμοί και εταιρείες.

Η δέσμευση κοινοποιήθηκε αμέσως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ εκτός από τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία ανήκει στην ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της.

 

newsbomb.gr

Shares