Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

European Super League: Τι αφήνει πίσω του το παρά λίγο «κόλπο γκρόσο»

Μετά το μέγα-φιάσκο της ESL, τα «απολωλότα πρόβατα» θα πρέπει να ετοιμάζονται για τα μεθεόρτια – Αντρέα Ανιέλι, Ιβάν Γκαζίδης και Σταν Κρόνκε βρίσκονται αντιμέτωποι με τα επίχειρα της προδοσίας…

Το «πραξικόπημα» των 12 από τις πιο πλούσιες -αλλά και καταχρεωμένες- ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπήρξε θνησιγενές. Ο πολύκροτος βίος του είχε διάρκεια μόλις 48 ωρών. Βέβαια, η υπόθεση της European Super League πρόλαβε να συνταράξει την Ευρώπη ή και τον κόσμο ευρύτερα, όχι μόνο τον ποδοσφαιρικό, κατά τρόπον που δεν είχε προηγούμενο για αθλητικό σκάνδαλο.

Η αλαζονική απόπειρα της ελίτ να αυξήσει τα κέρδη της, συνετρίβη από τη δύναμη επιρροής των φιλάθλων ανά την Ευρώπη. Οι 12 δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες των ομάδων του υπό δημιουργίαν «αντάρτικου», ανεξάρτητου τουρνουά, ομονόησαν σε πολλά, κυρίως όμως ενώθηκαν σε ένα θεμελιώδες σφάλμα: Στην υποτίμηση των οπαδών τους.

Στον απόηχο, πλέον, της European Super League, πέρα από την επίσημη στάση της UEFA η οποία δια του προέδρου της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, διαμηνύει κάτι σαν «περασμένα-ξεχασμένα, όλοι κάνουμε λάθη, οι 12 είναι καλοδεχούμενοι πίσω στη μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένειά μας» κ.λπ, τα απολωλότα πρόβατα θα πρέπει μάλλον να ετοιμάζονται για τα μεθεόρτια.

Το τόμαχοκ του πολέμου με τη διοικούσα αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να ταφεί τόσο εύκολα. Ήδη ο Εντ Γούντγουορντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τελεί υπό απομάκρυνση. Η εμπλοκή του στην European Super League της οποίας υπήρξε πρωτεργάτης και επίδοξο ιδρυτικό μέλος του κοστίζει τη θέση του στον θρυλικό βρετανικό σύλλογο.

Το ίδιο ισχύει περίπου για τον Αντρέα Ανιέλι, τον πρόεδρο της Γιουβέντους και φερόμενο ως έναν από τους εμπνευστές του όλου εγχειρήματος, το οποίο ξεκίνησε σαν «κόλπο γκρόσο» για τους 12 και κατέληξε σε μεγα-φιάσκο. Ο ζάπλουτος επικεφαλής της Μεγάλης Κυρίας δέχεται συντονισμένα πυρά από την πλειονότητα των ομολόγων του στην Ιταλία, αλλά και από την UEFA, την οποίαν δεν δίστασε να προδώσει πολλαπλά και απροκάλυπτα, για χάρη της European Super League.

Ενώ η ESL κατέρρεε, δύο ιταλικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, η La Repubblica και η Corriere dello Sport, επέλεξαν να δημοσιεύσουν τελικά συνεντεύξεις του Ανιέλι, στις οποίες υποστήριζε ότι η νέα λίγκα «ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει» και ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τελεί υπό την αυταρχική διοίκηση μιας UEFA η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει χάσει τελείως το παιχνίδι στις μικρότερες ηλικίες των φιλάθλων.

Ο Αντρέα Ανιέλι μίλησε για την επίδραση που έχουν στους νέους τα δημοφιλή video game, τύπου Fortnite και Call of Duty. Το ζωντανό ποδόσφαιρο απέχει παρασάγγας από κάτι αντίστοιχο. Και μολονότι ο Ανιέλι έχει σαφώς δίκαιο στο συγκεκριμένο ζήτημα, με την παταγώδη αποτυχία της ESL αποδείχθηκε ότι ένας καινούργιος θεσμός, κλειστός και ελιτίστικος, δεν αποτελεί συνταγή θεραπείας των ουσιαστικών ασθενειών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στην ιστοσελίδα της Mediaset, του ιταλικού δικτύου που μεταδίδει κατεξοχήν ποδοσφαιρικούς αγώνες, δημοσιεύτηκε άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ανιέλι έχει πλέον υπερβολικά πολλούς εχθρούς και ότι το μεγάλο αφεντικό της Exor, της μητρικής εταιρείας στην οποίαν ανήκει η Γιουβέντους, Τζον Έλκαν, παρά το ότι είναι εξάδελφός του, σκέφτεται εδώ και καιρό να καρατομήσει τον Αντρέα Ανιέλι.

Η έξωση του Ανιέλι από τη Γιούβε παραμένει καλυμμένη από ασάφεια και αντιφατικές φήμες. Στην πράξη ίσως είναι μια τελειωμένη υπόθεση που απλώς αναμένει την επίσημη ανακοίνωση. Παρομοίως μετέωρος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Μίλαν, Ιβάν Γκαζίδης.

Στη Βρετανία, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις από τους οπαδούς της Άρσεναλ κατά του «Σιωπηλού Σταν», του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Σταν Κρόνκε, ο οποίος είναι ο νυν ιδιοκτήτης των Κανονιέρηδων. Οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Τσέλσι απαιτούν από τον ιδιοκτήτη, Ρομάν Αμπράμοβιτς, να ξηλώσει τον πρόεδρο Μπρους Μπακ και του διευθύνοντα σύμβουλο Γκι Λόρενς.

Αν μη τι άλλο, φαίνεται ότι ο ένας μετά από τον άλλον, οι έως χθες φερόμενοι ως πανίσχυροι παράγοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εισπράττουν τα επίχειρα της προδοσίας, την οποίαν τόσο άκομψα επιχείρησαν, πίσω από την πλάτη των φιλάθλων.

ΠΗΓΗ

Shares