Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έτσι ξεσκέπασαν τις ΜΚΟ με το «σχέδιο Αλκμήνη»

Έπρεπε να αποκαλυφθεί από το σχέδιο «Αλκμήνη» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της ΕΛ.ΑΣ. ότι πίσω από κυκλώματα λαθροδιακινητών κρύβονταν μέλη Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, για να αφυπνιστεί η κυβέρνηση και να αποφασίσει να βάλει τάξη στο μητρώο των ΜΚΟ.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εδέησε να βάλει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με έξι βασικές αλλαγές που επήλθαν σε σύγκριση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό 2020-2021.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν κύκλοι του υπουργείου μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης ΜΚΟ. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114, ενώ εγγραφή έχουν κάνει 75.

Με τη νέα ΚΥΑ, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποκτά δικαιοδοσία για τον έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό. Οι φορείς που εγγράφονται στο Μητρώο λαμβάνουν πιστοποίηση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ

Ακόμη, οι ΜΚΟ που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη τους με χρηματική αμοιβή ή εθελοντικά και ασκούν δραστηριότητα σε οποιαδήποτε δομή αρμοδιότητας του υπουργείου.

Με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας, η διοίκησή τους πέρασε από τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο υπουργείο Μετανάστευσης. Οι νέοι διοικητές έχουν αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, ενώ έχουν συμβάλει σημαντικά στην επίδοση αποφάσεων ασύλου.

Ακόμη, με τις νέες διατάξεις του υπουργείου Μετανάστευσης, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα γίνεται μόνο με την ατομική ταυτότητα και αυτό ισχύει και για τα μέλη των ΜΚΟ, ενώ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείου ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ.

Τέλος, σε συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές, το υπουργείο Μετανάστευσης συμμετέχει ακόμη πιο ενεργά στον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ.

Πώς η ΕΥΠ βρήκε τις τέσσερις ΜΚΟ στη Λέσβο που διακινούσαν μετανάστες από την Τουρκία στην Λέσβο.

Με επιχειρησιακό κωδικό «Αλκμήνη», δάνειο όνομα από τη μητέρα του μυθολογικού ήρωα Ηρακλή και με κεντρική στρατηγική εποπτεία, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία διερεύνησαν, εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία τον Αύγουστο, τον γκρίζο ρόλο τεσσάρων ΜΚΟ στη δια θαλάσσης προώθηση από την Τουρκία μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, οι οποίες «χρησιμοποιούσαν παράνομες διαδικασίες κι μεθόδους».

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής», η -κατά λέξη- «κατευθυνόμενη λαθροδιακίνηση», με φερόμενους ενεχόμενους υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, αποκαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων.

Στο επίκεντρο των ερευνών η άριστη πληροφόρηση, ο δόλος των ενεχομένων και τα «κατ΄επίφασιν ανθρωπιστικά κίνητρά τους…».

Όπως είχε αποκαλυφθεί και νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, από τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προέκυψε ότι οι ΜΚΟ έκαναν εκτεταμένη χρήση συγκεκριμένης τηλεφωνικής εφαρμογής, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διασώσεων, με στόχο να δυσχεράνουν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και να δώσουν προβάδισμα χρόνου στα τουρκικά σκάφη να εισέλθουν στα ελληνικά ύδατα!

.

Shares