Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έτοιμος ο νέος διαστημικός σταθμός

shutterstock_2219520045

Ανάμεσα στα πειράματα που θα γίνουν θα είναι οι επιπτώσεις της μικροβαρύτητας σε ζωντανούς ιστούς και στην υγεία των αστροναυτών

Ο νέος κινεζικός διαστημικός σταθμός “Τιανγκόνγκ” (Tiangong) έχει πια σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα του σταθμού, με την ονομασία “Μενγκτιάν”, θα εκτοξευθεί τη Δευτέρα με πύραυλο Long March 5B από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα.

Θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Η κατασκευή του νέου σταθμού αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και δικαιολογημένη πηγή υπερηφάνειας για την Κίνα, δίνοντας, μεταξύ άλλων, νέες ευκαιρίες στους Κινέζους επιστήμονες.

Ανάμεσα στα πειράματα που θα γίνουν στον “Τιανγκόνγκ”, όπου σήμερα βρίσκονται τρεις Κινέζοι αστροναύτες – δύο άνδρες και μία γυναίκα – θα είναι οι επιπτώσεις της μικροβαρύτητας σε ζωντανούς ιστούς και στην υγεία των αστροναυτών, η συμπεριφορά και πρόληψη των πυρκαγιών στο διάστημα, οι κβαντικές ιδιότητες των αερίων κ.α.

Ερευνητές από άλλες χώρες θα έχουν επίσης πρόσβαση στο διαστημικό εργαστήριο-σταθμό. Ήδη η Κίνα έχει επιλέξει εννέα διεθνή πειράματα που θα “πετάξουν” στον σταθμό, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ινδία και το Μεξικό, σύμφωνα με το περιοδικό “Nature”.

Ο σταθμός αποτελείται από τρία τμήματα: τον κεντρικό Τιανχέ (είχε εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2021) και δύο επιστημονικούς “βραχίονες”, τον Μενγκτιάν και τον Γουεντιάν (που είχε τεθεί σε τροχιά από τον Ιούλιο φέτος). Αρκετές κινεζικές αποστολές φορτίων και αστροναυτών έχουν ήδη γίνει προς τον σταθμό.

Ο κινεζικός σταθμός θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, πάνω από 20 μίνι-εργαστήρια εφοδιασμένα με συσκευές φυγοκέντρησης, ψυχρούς θαλάμους θερμοκρασιών έως τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου, φούρνο υψηλής θερμοκρασίας, πολλαπλά λέιζερ και ένα οπτικό ατομικό ρολόι. Όλα αυτά θα αξιοποιηθούν για να πραγματοποιηθούν πειράματα παρόμοια με εκείνα στον ΔΔΣ. Σε τρεις εγκαταστάσεις προσαρτημένες στο εξωτερικό μέρος του Tiangong θα μελετηθούν οι επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας σε φυτά και μικροοργανισμούς.

Η Κίνα δεν συμμετέχει στον ΔΔΣ, όπου οι αστροναύτες της δεν έχουν πρόσβαση. Επίσης η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) να προχωρήσει σε διμερείς συνεργασίες με την Κίνα.

Πηγή: protothema.gr

Shares