Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Έτοιμο το πρώτο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα της Ελλάδας «Αρχύτας» (vid)

Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ελλάδας (UAV) που ονομάζεται «Αρχύτας» είναι σχεδόν έτοιμο να ξεκινήσει πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές.

Το UAV αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την άμυνα της Ελλάδας συνολικά ενώ θα ενταχθεί και στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Θα χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορικούς σκοπούς.

Το UAV είναι προϊόν συνεργασίας των ελληνικών εταιρειών EFA Group και Ucandrone PC με τις ερευνητικές ομάδες του Ελληνικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Θράκης.

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Archytas χρησιμοποιεί τεχνολογία F-35B
Έλληνες ειδικοί λένε ότι ο Archytas χρησιμοποιεί τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στο μοναδικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, το F-35B, το οποίο μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα.

Σύμφωνα με την Jane’s Defense , το UAV χρησιμοποιεί έναν κινητήρα που οδηγεί μια έλικα ώθησης για οριζόντια πτήση. Η δυνατότητα VTOL παρέχεται από τέσσερις ηλεκτροκίνητες έλικες που βρίσκονται στις διαμήκεις δοκούς που συνδέουν τα φτερά με την αρνητική ουρά V.

Το Archytas διαθέτει εξοπλισμό προσγείωσης με τη μορφή τεσσάρων αντηρίδων που έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν την αντοχή πτήσης παράγοντας ελάχιστη αντίσταση.

Το UAV, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και από υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Θα χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση, ασφάλεια και πιο εξειδικευμένες αποστολές και «θα είναι ένα «Eye in the Sky», του οποίου τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά θα επιτρέπουν στους αξιωματικούς στο έδαφος να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται», δήλωσε ο Κύρος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , ο οποίος έχει την ευθύνη του έργου.

Το έργο έχει πάρει το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, μαθηματικό, αστρονόμο, πολιτικό και στρατηγό, Αρχύτα, ο οποίος ήταν επιστήμονας της Πυθαγόρειας σχολής και διάσημος ως ο φημισμένος ιδρυτής της μαθηματικής μηχανικής, καθώς και καλός φίλος του Πλάτωνα.

πληροφορίες από greekreporter.com

Shares