Παρασκευή , 18 Οκτώβριος 2019
Τελευταία Νέα

Έτοιμοι για «καμπάνα» κατά της Τουρκίας οι Αμερικανοί – «Δεν θα έχουν και S-400 και F-35»….

Με την παραλαβή των πρώτων τμημάτων των S-400 σήμερα το πρωί από την Άγκυρα μυστήριο παραμένει ποια θα είναι η τοποθέτηση της Αμερικής επί του θέματος. Το σίριαλ ανάμεσα σε Ρωσία-Τουρκία-ΗΠΑ φαίνεται να μην εξελίσσεται όπως θα το ήθελα οι Αμερικάνοι, με τους Τούρκους να παραλαμβάνουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Η θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά τους S-400 και τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν έχει αλλάξει. Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ο Έσπερ πρόσθεσε ότι θα μιλήσει αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του για το θέμα αυτό.

Στις 26 Ιουνίου ο Έσπερ είχε δηλώσει στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τους S-400 και τα προηγμένα μαχητικά F-35.

«Είμαστε ενήμεροι για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Η στάση μας όσον αφορά τα F-35 δεν έχει αλλάξει και θα μιλήσω με τον Τούρκο ομόλογο μου Ακάρ σήμερα το απόγευμα» είπε ο Αμερικανός υπουργός, προσθέτοντας ότι θα γίνουν δηλώσεις μετά από αυτή τη συνομιλία.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Hurriyet» έπειτα από παρατεταμένες προσπάθειες αγοράς ενός αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος από τις ΗΠΑ χωρίς επιτυχία, η Άγκυρα υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Μόσχα τον Απρίλιο του 2017.
«Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν την Τουρκία να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot με το επιχείρημα ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασύμβατο με αυτά του NATO. Παρόλα αυτά η Τουρκία τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματώνονταν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα απειλούσαν τη συμμαχία», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Όπως είναι λογικό, ενδιαφέρον θα έχουν οι επόμενες κινήσεις της Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ,onalert.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares