Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Εταιρία βιοτεχνολογίας θέλει να δημιουργήσει έμβρυα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε «μηχανική μήτρα»

Θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο απανθρωπιάς που θα καλλιεργούμε και θα θερίζουμε ανθρώπινα έμβρυα για να ζήσουμε εμείς; Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα μετά την αποκάλυψη των προθέσεων της εταιρίας βιοτεχνολογίας που κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητά έμβρυα ποντικών ξεκινώντας από βλαστοκύτταρα, οι οποίες μοιάζουν βγαλμένες από το δυστοπικό σενάριο ταινίας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας.

Ο συνιδρυτής της εταιρίας Renewal Bio, βιολόγος Jacob Hanna δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό «MIT Technology Review» ότι το επόμενο βήμα για την εταιρία είναι να δημιουργήσει ανθρώπινα έμβρυα αρχίζοντας από βλαστοκύτταρα τα οποία θα προκύψουν από κύτταρα του δέρματος του ίδιου και άλλων εθελοντών. Θα εφαρμόσουν σε αυτά την τεχνική που εφάρμοσαν σε ποντικούς και, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν τον Αύγουστο στο «Cell», οδήγησε στη δημιουργία εμβρύων ποντικών με κυκλοφορία αίματος και καρδιά που λειτουργούσε.

Σύμφωνα με το MIT Technology Review, στόχος της εταιρίας είναι μελλοντικά να δημιουργούνται έμβρυα από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα οποία θα μεγαλώνουν μέσα σε μια τεχνητή «μηχανική μήτρα». Αφού αναπτυχθούν για πέντε εβδομάδες σαν να έχουν καλλιεργηθεί, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό οι ειδικοί θα αποσπούν από αυτά διάφορους ιστούς, σαν να τα θερίζουν. Στη συνέχεια οι ιστοί θα χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις και για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Η Hanna επιβεβαιώνει τις προθέσεις της εταιρίας με τον πιο ωμό τρόπο. «Βλέπουμε το έμβρυο σαν τον καλύτερο 3D βιοεκτυπωτή» δήλωσε, εξηγώντας ότι είναι η καλύτερη οντότητα για να φτιάξουμε όργανα και κανονικούς ιστούς. «Το όραμα της εταιρίας μας είναι “Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις οργανωμένες εμβρυακές οντότητες που έχουν πρώιμα όργανα για να πάρουμε κύτταρα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για μεταμόσχευση;”» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το βλέπουμε σαν ίσως ένα παγκόσμιο σημείο εκκίνησης».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με το όραμα της εταιρίας και εγείρουν ζητήματα ηθικής. Ο ερευνητής βλαστοκυττάρων του Institute of Molecular Biotechnology της Βιέννης Nicolas Rivron τόνισε δε στο περιοδικό ότι «είναι απολύτως μη απαραίτητο, οπότε γιατί να το κάνουμε;». Επισήμανε ότι οι ερευνητές ήδη φτιάχνουν μεμονωμένα όργανα στο εργαστήριο για μελλοντικές μεταμοσχεύσεις ιστών, οπότε δεν βλέπει κανέναν λόγο να δημιουργηθεί ολόκληρο ανθρώπινο έμβρυο.

newsbreak.gr

Shares