Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Εσθονία: Γυναίκα πρωθυπουργός η επικεφαλής της κυβέρνησης

Ο νέος συνασπισμός στην Εσθονία ψήφισε για τον εκ νέου διορισμό της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, σε μια κίνηση που πιθανόν να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2023.

Ο τρικομματικός συνασπισμός του φιλελεύθερου Μεταρρυθμιστικού Κόμματος της Κάλας, του συντηρητικού κόμματος Ισαμαά (Πατρίδα) και του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος καταλαμβάνουν μαζί 55 από τις 101 έδρες του Κοινοβουλίου.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου. Κάθε κόμμα θα ορίσει πέντε υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα.

Η Κάλας ηγείτο κυβέρνησης μειοψηφίας από τότε που απέπεμψε το Κεντρώο κόμμα από τον κυβερνητικό συνασπισμό, στις 3 Ιουνίου, καθώς αυτό συντάχθηκε με ακροδεξιά παράταξη στη Βουλή για να καταψηφίσει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη της Κάλας με τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς εταίρους της ξεκίνησε ύστερα από την απαίτηση του Κεντρώου Κόμματος για αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα τέκνων, με τις οποίες το κόμμα της πρωθυπουργού δεν συμφωνούσε.

Μεταξύ των επτά υπουργών που αποπέμφθηκαν είναι η υπουργός Εξωτερικών Εύα-Μαρία Λίιμετς και ο υπουργός Εσωτερικών Κρίστιαν Γιάανι.

 

πηγή: cnn.gr

Shares