Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Αισιόδοξο αλλά όχι και ρόδινο το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ»: Ποιες είναι οι “γκρίζες περιοχές” του….

Πρόκειται για ένα σχέδιο στήριξης σε κάθε χώρα βάσει των αναγκών της και δια μέσω της ΕΕ. Κανένας άμεσος δανεισμός

Ονομάστηκε «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ». Το είπαν «μπαζούκας» της Κομισιόν για να αποτρέψει την βαθιά οικονομική κρίση.
Κάποιοι πιο τολμηροί μίλησαν για… έμμεσο τύπωμα χρήματος, κάτι που όλοι επιθυμούσαν να συμβεί.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χορήγηση «εμβολίου» αξίας 750 δις ευρώ στις οικονομίες που… μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, είναι μια μεγάλη ανατροπή. Η Ευρώπη τολμά να προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης των οικονομιών που δεν έχει προηγούμενο. Όπως έγραψαν και οι Times της Νέας Υόρκης είναι ένα βήμα που δεν περίμενε να κάνει ούτε και η ίδια η Ευρώπη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, η γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν, μόλις έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της κλήθηκε να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της Ευρώπης. Και φαίνεται να τα καταφέρνει καλά, αν και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Όταν όμως τολμάς να προτείνεις πακέτο παροχών και δανείων ύψους 750 δις που συνδεόμενο με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 ύψους 1,1 τρις. (συνολικά δηλαδή ένας προϋπολογισμός 1,8 τρις ευρώ) αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Αν το σχέδιο επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τότε δεν θα έχουμε απλά μια διαχείριση της κρίσης με όρους συμβιβασμού. Αλλά μια ουσιαστική διέξοδο από ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί ξεκάθαρα το ευρωπαϊκό όραμα. Κι αυτό γιατί εκτός από την έκταση του πακέτου, έχουμε να κάνουμε επί της ουσίας με μια ανάληψη κοινού χρέους από τις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να συνυπολογίζεται στους εθνικούς δείκτες χρέους, επομένως και χωρίς να πλήττεται η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας.

Τα γκρίζα σημεία ποια είναι
Είναι όλα τόσο ρόδινα; Όχι, σε καμιά περίπτωση και γι’ αυτό θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες και να διευκρινιστούν ορισμένα γκρίζα σημεία.
Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για τύπωμα χρήματος, όπως πολλοί ζητούσαν. Πρόκειται για δανεισμό ενός τεράστιου ποσού από τις αγορές, με έκδοση, μάλλον, 30ετών ομολόγων τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Όμως, η μεγάλη καινοτομία είναι ότι η Ευρώπη, η Κομισιόν, για πρώτη φορά στην ιστορία της δανείζεται η ίδια κι όχι κάθε χώρα ξεχωριστά.

Επίσης, δεν πρόκειται για «λεφτά από το αεροπλάνο». Δεν θα βρέχει χρήμα χωρίς όρους και κανόνες. Αυτό πρέπει να το ξεχάσουν όσοι νομίζουν ότι επικοινωνιακά θα κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Η Ευρώπη δανείζεται, τα λεφτά θα πρέπει να δοθούν πίσω. Όμως, το καλό είναι ότι για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες κατανέμουν τα ποσά ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν οι χώρες μέλη. Γι’ αυτό βλέπουμε την Ελλάδα να παίρνει 32 δις ευρώ ενώ περιμέναμε λίγο πάνω από 10 δις

 

ΠΗΓΗ

Shares