Σάββατο , 25 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

«Ερωτηματικά προκαλεί η κρατική ανοχή και μη υποβολή νομικής προσφυγής κατά ιαπωνικής γαλακτοβιομηχανίας που προσπάθησε να καπηλευτεί τον όρο ελληνικό γιαούρτι»

Σύμφωνα με ενημέρωση, ιαπωνική εταιρία γαλακτοβιομηχανίας προσπάθησε να καπηλευτεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» ποντάροντας στην δημοφιλία του ελληνικού αυτού προϊόντος στο εξωτερικό, με στόχο την αύξηση των πωλήσεών της. Μάλιστα υποστήριζε ότι είχε και «πιστοποιητικό αυθεντικότητας», δοσμένο από τον τότε Έλληνα πρέσβη με ημερομηνία Απριλίου 2018.

Οι τότε αρμόδιοι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών αμφισβητώντας το «πιστοποιητικό», διενήργησαν έρευνα ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για ζήτημα παράβασης του Διεθνούς Δικαίου των Σημάτων η περίπτωση της παράνομης ελληνοποίησης γιαουρτιού από τη συγκεκριμένη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία. Επεσήμαναν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται στην Ελλάδα και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Με την καπήλευση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», οι ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η διερεύνηση του θέματος ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και έγινε εισήγηση περί υποβολής ένστασης κατά της κατοχύρωσης του ελληνικού εμπορικού σήματος «ελληνικό γιαούρτι» από την ιαπωνική εταιρία. Η εισήγηση έγινε αποδεκτή από τον τότε υπουργό Εξωτερικών και τελικά αποτέλεσε τη μόνη αντίδραση του Υπουργείου. Αν και υπήρξαν κάποιες ΕΔΕ κατά των τότε Ελλήνων διπλωματών, εντούτοις η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Δεν έγινε ποτέ δικαστήριο κατά της ιαπωνικής γαλακτοβιομηχανίας αφήνοντας πολλά ερωτηματικά και υπόνοιες περί συγκάλυψης του σκανδάλου.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) διερωτάται περί της κρατικής ανοχής και μη υποβολής ουδεμίας νομικής προσφυγής μέχρι σήμερα προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλα παρόμοια περιστατικά καπηλείας δηλωτικής ονομασίας προέλευσης για κανένα τρόφιμο ή προϊόν που παράγεται εκτός Ελλάδος. Τότε ήταν το ελληνικό γιαούρτι. Στο μέλλον θα μπορεί να είναι οποιοδήποτε άλλο ελληνικό προϊόν.

Η Πολιτεία, θεματοφύλακας των εθνικών συμφερόντων, ως οφείλει, πρέπει να πράττει τα δέοντα και να μη ανέχεται καμία αμφισβήτηση κεκτημένων και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Είναι πραγματικά άξιο απορίας και εγείρει πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων μέχρι και σήμερα η μυστηριώδης αδράνεια και ανοχή της Πολιτείας σε ένα ζήτημα τόσο σοβαρό για τα εθνικά μας συμφέροντα και παγιωμένα διεθνή δικαιώματα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο κάνει κάθε εχέφρωνα πολίτη, κι όχι αδικαιολόγητα, να έχει δικαίωμα στην αμφισβήτηση, στην αμφιβολία και στη δημιουργία «δευτέρων» σκέψεων.

Εν Εγρηγόρσει Παρατηρητής

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares