Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ερντογάν: “Το Αζερμπαϊτζάν έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, είτε αρέσει είτε όχι”…

[adrotate group="4"]
Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων αυτονομιστών από την Αρμενία και των αζερικών δυνάμεων…

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση που ξεκίνησε με την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το έδαφος που έχει καταλάβει, η περιοχή θα ξαναβρεί την ειρήνη και την αρμονία», δήλωσε σε ομιλία του ο Ερντογάν, του οποίου η χώρα είναι ο κύριος υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή πρόταση δεν θα ήταν μόνο άδικο και παράνομο, αλλά θα συνέχιζε να είναι ένα κακό μάθημα για την Αρμενία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η Αρμενία «έχει υπό κατοχή» το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω εχθρικών στο Μπακού αυτονομιστών που αυτοανακήρυξαν εκεί μια δημοκρατία το 1991 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ερντογάν είπε ότι η ομάδα του Μινσκ –υπό τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που διαμεσολαβεί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν — απέτυχε να επιλύσει το θέμα για σχεδόν 30 χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν «έπρεπε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του είτε του αρέσει είτε όχι», δήλωσε ο Ερντογάν. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της αδελφής και φίλης χώρας που είναι το Αζερμπαϊτζάν με όλη μας την καρδιά και με κάθε τρόπο», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του στο Μπακού από την αρχή αυτής της κρίσης.

Δεν ανέφερε άμεσα εάν η Τουρκία παίζει επί του παρόντος ενεργό ρόλο στη σύγκρουση, όπως είπε η Αρμενία.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο, σε μάχες μεταξύ αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστηριζόμενων από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με απολογισμούς που ανακοινώθηκαν σήμερα, συγκρούσεις που αυξάνουν τους φόβους για έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

Η αυτονομιστική αυτή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, που κατοικείται στην πλειονότητά της από Αρμένιους, διαφεύγει του ελέγχου του Μπακού μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς.

Ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών εγείρει φόβους για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως εάν η Τουρκία και η Ρωσία, που έχουν αποκλίνοντα συμφέροντα στον Νότιο Καύκασο, παρέμβουν στη σύγκρουση αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε σήμερα την κατάσταση στο Καραμπάχ «πολύ ανησυχητική» και οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτήν την περιοχή «απαράδεκτη».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Αρμενία πρέπει να στείλει πίσω ξένους «μισθοφόρους και τρομοκράτες» για να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή.

Οι Αρμένιοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ απορρίπτουν την κυριαρχία των Αζέρων. To Γερεβάν και το Μπακού συχνά αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις που σημειώνονται στην περιοχή παρά μια εκεχειρία του 1994.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares