Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ερντογάν: Προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά και στην Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αποκαλύψεις για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επιστροφή του από το Σότσι με το προεδρικό αεροσκάφος και συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψη.

Μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι συζήτησε το Κυπριακό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιά στην Τουρκία στο Κυπριακό.

«Από τη μια πλευρά, προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά και στην Κύπρο. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον κ. Πούτιν. Η στάση της Ρωσίας για το άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι εξελίξεις στον διάδρομο των σιτηρών κάνουν αισθητό το βάρος της Τουρκίας στην περιοχή με κάθε τρόπο» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στην μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο, δήλωσε ότι «έχουμε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός κέντρου φυσικού αερίου. Το σχεδιάζουμε ως ένα κέντρο που θα αφορά όχι μόνο το φυσικό αέριο, αλλά και την ενέργεια και την εξόρυξη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο με ένα ευρύ φάσμα στόχων».

Τι είπε ο Ερντογάν για τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας ο Ερντογάν είπε ότι «συζητήσαμε λεπτομερώς τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία, τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και ανταλλάξαμε απόψεις για την προσεχή περίοδο. Θέλουμε να συνεχίσουμε την αύξηση του όγκου των εμπορικών μας συναλλαγών, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 69 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος μας είναι να φθάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια με τις κοινές μας προσπάθειες».

Όπως πρόσθεσε «διαπιστώσαμε τα οφέλη του διοργανικού διαλόγου που έχουμε καθιερώσει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για το διάδρομο των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας ο Ερντογάν δήλωσε ότι «Η αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό. Όπως ήδη γνωρίζετε, έχουμε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτό το μήνα. Εκεί θα έχουμε συναντήσεις με τον κ. Γκουτέρες και θα συζητήσουμε επίσης αυτά τα θέματα. Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα κ. Γκουτέρες».

«Ως αποτέλεσμα των συνεισφορών μας, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ετοιμάσει μια νέα δέσμη μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για την αναζωογόνηση της Πρωτοβουλίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών μου συζήτησε τις τεχνικές πτυχές αυτής της νέας δέσμης προτάσεων με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Συζήτησα επίσης το θέμα λεπτομερώς με τον κ. Πούτιν σήμερα. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου».

ieidiseis

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares