Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Ερντογάν προς Μπάιντεν: Δεν αλλάζουμε στάση για F-35 και S-400-«Θα έχουμε σύντομα διμερή συνάντηση με τον Πούτιν»

«Μην περιμένετε να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα στο θέμα των F-35 και των S-400» διαμήνυσε στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δήλωσή του.

Συνομιλώντας στο Μπακού με Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στο ΑζερμπαΙτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε, εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο παράπονα για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι οργανώσεων που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Η αναφορά αυτή του κ. Ερντογάν αφορά τόσο τους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, τους αντάρτες του κουρδικού ΡΚΚ εντός της Τουρκίας και τους Γκιουλενιστές τους οποίους η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορία για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Είναι ιστορικό λάθος να επιλέγουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά των οποίων πολεμά ο σύμμαχος αντί να στέκονται δίπλα σε έναν σύμμαχο που είναι ο στόχος της τρομοκρατίας. Εκείνοι που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους ενθαρρύνουν αργά ή γρήγορα να συνειδητοποιήσουν τι μεγάλο λάθος κάνουν» δήλωσε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν είπε: «Ως Τουρκία, μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα σχετικά με το F-35 και το S-400. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογεί για τα (μαχητικά) F-35».

Για το ενδεχόμενο να ανατεθεί στην Τουρκία αυξημένος ρόλος στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα να αναλάβει την προστασία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όπως η ίδια πρότεινε προ ημερών, ο κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον Αμερικάνο πρόεδρο, λέγοντας πως «μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη εδώ».

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει η ίδια -υπό όρους- την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Επ’ αυτού, το ΝΑΤΟ δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως δήλωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι».

Δήλωσε, όμως, ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν «ρόλο-κλειδί».

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε συνάντησή με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο θα συζητήσει για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία όσον αφορά την επιτήρηση της εκεχειρίας μετά την επικράτηση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία αζερικών δυνάμεων έναντι των Αρμενίων και την είσοδό τους τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Θα έχουμε σύντομα διμερή συνάντηση με τον Πούτιν» δήλωσε, τονίζοντας ότι η Αρμενία πρέπει να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν να δώσει στο Αζερμπαϊτζάν τους χάρτες με τις τοποθεσίες που έβαλε νάρκες» είπε. Όσον αφορά στον διάδρομο του Ζανγκζούρ, που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτζεβάν και από εκεί με την Τουρκία διασχίζοντας αρμενικά εδάφη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης από τη ρωσική πλευρά. «Αντιθέτως εμφανίζεται θετική. Θα έχουμε σύντομα μία διμερή συνάντηση με τον Πούτιν» προσέθεσε.

cnn.gr

Shares