Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ερντογάν Ορούτς Ρέις: ”Σε κάθε μεγάλο αγώνα πληρώνουμε το τίμημα – Θα συνεχίσουμε”

Ερντογάν Ορούτς Ρέις: Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στη Σαμψούντα, και προανήγγειλε την συνέχιση των ερευνών των τουρκικών πλοίων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στη Σαμψούντα την Κυριακή, από όπου και προανήγγειλε πως τα τουρκικά ερευνητικά πλοία θα συνεχίσουν κανονικά τις δράσεις τους, μεταξύ των οποίων και το Ορούτς Ρέις, για το οποίο και εκδόθηκε νέα τουρκική Navtex. Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε, με τη σειρά του σε αντί-Navtex, σύμφωνα με την οποία η ενέργεια από την τουρκική πλευρά ”παράνομη”.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά:

Σε κάθε μεγάλο αγώνα, όπως και σε κάθε μεγάλο άλμα, φυσικά θα πληρώνουμε το τίμημα. Δώσαμε μάρτυρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απόπειρα πραξικοπήματος και στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, αλλά να θυμόμαστε ότι κάθε μάρτυρας σημαίνει ότι η γη είναι η πατρίδα μας.

Οι επιθέσεις στην οικονομία μας είχαν κόστος, αλλά αυτές οι δαπάνες δεν έγιναν άσκοπα. Κινούμαστε γρήγορα για να επιτύχουμε τους στόχους μας, μας επιβράβευσαν σε ορισμένες περιοχές…Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις υπηρεσίες μας στη χώρα μας την προσεχή περίοδο. Θα συνεχίσουμε με τα Oruç Reis, Fatih, Koca Yusuf, και Kanuni και Yavuz. Ελπίζω ότι το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό με τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις”.

Αντι-Navtex από το Πολεμικό Ναυτικό

Η ελληνική αντί-Navtex χαρακτηρίζει την τουρκική που εκδόθηκε ως ”παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα”, σε περιοχή που “επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα“. Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα στους ναυτιλλόμενους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex, επισημαίνοντας πως ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex στην εν λόγω περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την ανάκληση της τουρκικής Navtex, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει:

“Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”.

Η τουρκική Navtex

H Τουρκία εξέδωσε το Σάββατο, 31/10, Navtex, σύμφωνα με την οποία το Ορούτς Ρέις θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διάρκεια της επιχείρησης θα διαρκέσει από την 1η ως την 14η Νοεμβρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για διάρκεια πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι συνηθίζεται.

Shares