Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022

“Ερντογάν, ο εξολοθρευτής” – Εξώφυλλο – “μαχαιριά” στον Τούρκο πρόεδρο…

Αφιερωμένο στην στρατιωτική επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βόρεια Συρία, είναι το εξώφυλλο της γαλλικής “Point”…

“Ο εξολοθρευτής” γράφει στο εξώφυλλο που δείχνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να χαιρετά στρατιωτικά, και αναφέρει: “το εθνικό ‘καθάρισμα’, η μέθοδος Ερντογάν“. Δίπλα στο πρόσωπο του “σουλτάνου”, η εφημερίδα θέτει το εξής ερώτημα: “Θα τον αφήσουμε να σφάζει τους Κούρδους και να απειλεί την Ευρώπη;”.

Η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας αποφασίστηκε την Τρίτη (22.10.2019) στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται πως πήρε αυτό που ήθελε.

Οι Κούρδοι όπως όλα δείχνουν είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης καθώς υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις περιοχές κοντά στα σύνορα ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία σε βάθος 30 χιλιομέτρων, να αφήσουν πίσω τους τις πόλεις Μανμπίζ και Ταλ Ριφάτ στις οποίες είναι έντονο το κουρδικό στοιχείο αλλά και να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Και όλα αυτά μέσα σε 150 ώρες.

Όπως αποφασίστηκε Μόσχα και Άγκυρα θα διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κείμενο αυτό αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν «κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή τρόπο» σε εθελοντική βάση. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκία τερματίζεται και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Η επιχείρηση φτάνει στο τέλος της, τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τηρηθούν οι συμφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την απεμπλοκή των δυνάμεων και του εξοπλισμού και την αποχώρηση των κουρδικών στρατιωτικών σχηματισμών», τόνισε ο Λαβρόφ.

Τι προβλέπει η συμφωνία
Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) με τον εξοπλισμό τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Η κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και επρόκειτο να λήξει απόψε το βράδυ θα παραταθεί.

Οι κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων θα αρχίσουν σε έξι ημέρες, σε μια στενότερη λωρίδα, πλάτους 10 χιλιομέτρων, στην «ασφαλή ζώνη» την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία. Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν επίσης έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στη Συρία.

Τι πήρε η Τουρκία
Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συμφωνία.Η προηγούμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ περιοριζόταν στο κεντρικό τμήμα της μεθορίου, ανάμεσα στις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπου επικεντρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Ρωσία, το μήκος της περιοχής από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι YPG είναι τριπλάσιο και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που επιθυμούσε τη Τουρκία να συμπεριληφθεί στη ζώνη ασφαλείας.

Η Τουρκία θα διατηρήσει το πάνω χέρι στη ζώνη μεταξύ Τελ Αμπιάντ (την οποία κατέλαβε με την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης) και Ρας αλ Άιν (απ’ όπου αποχώρησαν οι Κούρδοι την Κυριακή). Θα έχει δηλαδή υπό τον άμεσο έλεγχό της μια ζώνη μήκους 120 χιλιομέτρων.

«Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει γίνει ειδήμων στο να θέτει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τη μία απέναντι στην άλλη για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της Άγκυρας», σχολίασε ο Σονέρ Καγκαπτάι, ο διευθυντής του τουρκικού προγράμματος του Washington Institute σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλον αυτόν τον καιρό», πρόσθεσε.
newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares