Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ερντογάν για τη Συρία: Έχουμε πει πως θα χτυπήσουμε ξαφνικά μια νύχτα…

«Έπειτα από τη συνομιλία μου με τον Ντόναλντ Τραμπ, η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία έχει ξεκινήσει»…επιβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, κατά την αναχώρησή του για τη Σερβία, όπου έχει προγραμματίσει επίσκεψη.

«Η διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανών έχει ξεκινήσει, σε συνέχεια όσων ανέφερε και η πλευρά του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των στρατευμάτων του αν και αυτό καθυστέρησε να γίνει. Παρά την καθυστέρηση αυτή, οι εκπρόσωποι Αμρικανών και Τούρκων βρίσκονταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Πάντα λέγαμε πως “μπορεί να χτυπήσουμε ξαφνικά μια νύχτα” και συνεχίζουμε να το λέμε με την ίδια αποφασιστικότητα» τόνισε για τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, και στο σχέδιο με τα F-35, τονίζοντας: «Είναι μια διαδικασία που τράβηξε χρονικά. Ελπίζω πως ο Τραμπ θα με καλέσει να μιλήσουμε και να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα, θα τον επισκεφτώ, εκτός απροόπτου, στην Ουάσινγκτον. Το κύριος μέρος της δουλειάς θα γίνει στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μας. Θέλουμε να καταλήξουμε με το θέμα των F-35 σε αυτή την επαφή. Δεν έχουμε διακόψει τις πληρωμές μας, έχουμε ήδη καταθέσει 1,4 δισ. δολάρια και θα τακτοποιήσουμε αυτό το ζήτημα».

Τσαβούσογλου: Είμαστε αποφασισμένοι να «καθαρίσουμε» τα σύνορά μας με τη Συρία

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

protothema.gr

Shares