Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάνης: «Ελπίζω να κάνουμε πραγματικότητα τον “αιώνα της Τουρκίας”»

Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάνης: «Ελπίζω να κάνουμε πραγματικότητα τον “αιώνα της Τουρκίας”»

«Θα ενισχύσουμε και θα εδραιώσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας, με νέες κινήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σήμερα (24/07), ανήμερα της 100ής επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε μήνυμα προς τον λαό της γείτονος χώρας.

Επιμένοντας στην προκλητική ρητορική, έκανε λόγο για τον «αιώνα της Τουρκίας», ο οποίος θα ενισχύσει τη γείτονα και θα αυξήσει τα κεκτημένα της, από τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας, με στόχο μία ισχυρή Τουρκία στο πεδίο της μάχης και εκείνο των διαπραγματεύσεων», τόνισε, ενώ, συμπλήρωσε πως «θα υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας από τη συμφωνία της Λωζάνης και θα ενισχύσουμε τα κέρδη της χώρας μας, με νέες κινήσεις».

Το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Σήμερα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία καμπής στην ιστορία μας. Η βούληση του ιερού μας έθνους για πλήρη ανεξαρτησία βρήκε έκφραση με ισχυρή φωνή, κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.

Παρά την ανέχεια και την έλλειψη δυνατοτήτων, αυτή η βούληση, η οποία οδήγησε στη νίκη τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας, εξακολουθεί να μάς καθοδηγεί, να φωτίζει το δρόμο μας και να μάς εξοπλίζει με αποφασιστικότητα να αγωνισθούμε ενώπιον των δυσκολιών. Η αλληλεγγύη που επέδειξε το κράτος και το έθνος μας μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, την καταστροφή του αιώνα, αποτελεί το τελευταίο και απτό παράδειγμα.

Η σημαντικότερη πηγή δύναμης και έμπνευσης στο όραμα που έχουμε για τον “αιώνα της Τουρκίας”, που αρχίσαμε να οικοδομούμε τη νύχτα της 28ης Μαΐου, είναι η αγάπη του έθνους μας να ζει με αξιοπρέπεια, ελευθερία και υπερηφάνεια στην πατρίδα του.

Ως μέλη ενός έθνους που ξεπέρασε πολλά εμπόδια, αναχαίτισε πολλαπλές επιθέσεις και ξεπέρασε πολλές προδοσίες στο ένδοξο παρελθόν χιλιάδων ετών του, ελπίζω να κάνουμε μαζί πραγματικότητα τον “αιώνα της Τουρκίας”.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας, με στόχο μία ισχυρή Τουρκία στο πεδίο και το πεδίο των διαπραγματεύσεων. Υπερασπιζόμενοι αποφασιστικά τα δικαιώματα που αποκομίσαμε μέσω της Συνθήκης της Λωζάνης, θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας, με νέες κινήσεις.

Στην 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και όλων των μαρτύρων μας που θυσίασαν τη ζωή τους, για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Τιμώ με σεβασμό τους ήρωες που τιμήθηκαν ως βετεράνοι και εύχομαι ο Κύριος να κάνει υπερήφανη για πάντα την Τουρκία».

Πηγή: newsbomb.gr

Shares