Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εργασιακά: Ποιες αλλαγές έρχονται στην αγορά εργασίας – Μειωμένο ωράριο και «μαχαίρι» στους μισθούς…..

Αλλαγές στον τρόπο εργασίας – Μείωση στο ωράριο και μείωση στους μισθούς – Ποιοι εργαζόμενοι χάνουν τα περισσότερα.


Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τον Ιούνιο και Ιούλιο για εργαζόμενους με κλειστές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που πλήττονται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, επιδότηση του μισθού των εργαζομένων καθώς και μια σειρά μέτρων για τους ανέργους και τους εποχιακά εργαζόμενους προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου εργασίας,μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι κάποια από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, κάποιοι από τους εργαζομένους θα δουν να μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές τους, καθώς θα υπάρξουν πολλών ταχυτήτων υπάλληλοι.

Αναλυτικά τι θα ισχύσει από 1η Ιουνίου:
Σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, ο εργοδότης θα μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έως και 50%, ώστε να καταβάλει το 50% του μισθού.

Εκεί θα «επεμβαίνει» το κράτος και θα συμπληρώνει έως το 60% της απώλειας του μισθού, ενώ ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον μισθό του εργαζόμενου.

Αυτό σημαίνει ότι για έναν μισθό της τάξεως των 1.000 ευρώ τα 500 ευρώ θα καλύπτονται από τον εργοδότη μαζί με το σύνολο των εισφορών και τα 100 ευρώ από το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να απολυθούν.

Στο νέο καθεστώς μπορούν να ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις, αλλά και εποχικές, ενώ μπορούν να ενταχθούν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Το σύνολο των αποδοχών τους στο 100% διασφαλίζουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός λειτουργεί «ως ελάχιστο δίχτυ προστασίας».

Έτσι, αν η καθαρή αμοιβή μετά την αθροιστική συμμετοχή κράτους και εργοδότη υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Μετά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου (0,09 ποσοστιαίες μονάδες) ο καθαρός κατώτατος μισθός μετά την αφαίρεση των εργατικών εισφορών διαμορφώνεται στα 550 ευρώ (από 547 σήμερα).

 

newsbomb

Shares