Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έρευνα-ΣΟΚ του ΕΚΠΑ: Την περίοδο του κορωνοϊού αυξήθηκε η χρήση ψυχοφαρμάκων κατά 60%! Το ίδιο και η κατανάλωση της κοκαΐνης….

Έρευνα-ΣΟΚ του ΕΚΠΑ: Την περίοδο του κορωνοϊού αυξήθηκε η χρήση ψυχοφαρμάκων κατά 60% – ΗΧΗΤΙΚΟ Τι αποκαλύπτουν τα αστικά λύματα;


Για την “επιδημιολογία λυμάτων” μίλησε στον Focus FM και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εξηγώντας ότι μέσω αυτής οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τις συνήθειες του Λεκανοπεδίου της Αττικής αλλά και την επίδραση διαφόρων παραγόντων στην υγεία των πολιτών.

“Στην πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης, από το 2012 έως το 2014, είδαμε μια δραματική αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων που άγγιζε και το 1000%. Πριν από το 2012 η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Είχαμε πολύ χαμηλές καταναλώσεις ψυχοφαρμάκων, αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών” ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης προσθέτοντας ότι “μετά το 2015, υπήρξε μία πολύ μικρή ύφεση αυτής της κατανάλωσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάσαμε στα επίπεδα πριν από το 2012”.

“Το ενδιαφέρον που είδαμε φέτος στη δειγματοληψία που κάναμε, και συνέπεσε με την κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι ότι επανήλθε -μετά το lockdown- η χρήση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών, πάλι στα επίπεδα του 2014.

Δηλαδή, η χρήση αυξήθηκε κατά περίπου 60%” σημείωσε ο Καθηγητής. “Αυτό το αποδώσαμε στον εγκλεισμό, στην επίδραση του lockdown και προφανώς στο στρες από την οικονομική δυσχέρεια που έφεραν αυτά τα μέτρα” επισήμανε.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 60% και στη χρήση κοκαΐνης, κάτι που -όπως είπε- ήταν μη αναμενόμενο.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι μέσα από την ανάλυση των λυμάτων καταγράφηκε τεράστια αύξηση στα απολυμαντικά, στα απορρυπαντικά και στα αντιιϊκά φάρμακα. “Πέρα από την υδροξυχλωροκίνη που αυξήθηκε δραματικά και φαίνεται στα λύματα ότι έγινε μεγάλη χρήση, είδαμε διάφορα άλλα αντιιϊκά που έχουν σχέση και με άλλες ασθένειες, π.χ. με το Aids” ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.

 

Shares