Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έρευνα ΣΟΚ: Επτά στους δέκα Έλληνες είναι ανεπαρκώς ενημερωμένοι-Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων…

Είναι αναγκαίο ένα «Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος καθώς επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις…

Παρά τη μικρή αύξηση στη δωρεά οργάνων το εφετινό έτος που καταγράφηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τα στοιχεία που αφορούν συνολικά – και τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)- το θέμα δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε αριθμό δωρητών, όσο και σε αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Και δυστυχώς φαίνεται απολύτως «φυσιολογικό» με δεδομένη την άγνοια ή την ελλιπή ενημέρωση των Ελλήνων σχετικά με τη δωρεά οργάνων που προσφέρει ένα πολύτιμο δώρο της ζωής σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Η συνέχεια είναι το ίδιο θλιβερή και στην επίπτωση αυτής της άγνοιας στην έκβαση του αγώνα ζωής που δίνουν όσοι ασθενείς μπαίνουν στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα του ΙΣΑ, ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια. Όμως, το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθιστούν τη χώρα μας ουραγό ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες σε δωρεά οργάνων και επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ ,η αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού των δυνητικών δοτών και η έλλειψη ενός οργανωμένου και επαρκούς Δικτύου Συντονισμού είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Καλούμε σε συστράτευση τους αρμόδιους φορείς για να συνδράμουμε στον Εθνικό σκοπό της αύξησης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Πατούλης.

protothema.gr

Shares