Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έρχονται παραχωρήσεις στην Τουρκία; “Εκκρεμότητα η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών” -Τσαβούσογλου: “Ξεκινήσαμε διάλογο με την Αθήνα!”…

Τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο…

Τριμερής με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, αφού οι Γερμανοί στήριξαν ανοικτά την Τουρκία και πιέζουν για συμβιβασμό στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση στο γερμανικό έδαφος πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

To Βερολίνο με πρόσχημα την αποκλιμάκωση πιέζει την Αθήνα για συμβιβαστική λύση και άρα, παραχωρήσεις στους Τούρκους που παράνομα διεκδικούν ελληνικά εδάφη με στόχο την υφαρπαγή του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Οι συμμετέχοντες στην τριμερή ήταν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι και εξ’ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, – επηρεάζει κατά πολύ την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας -, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία συναντώνται ο Ιμπράημ Καλίν και η Ελένη Σουρανή, καθώς οι δυο τους είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 26 Ιουνίου. Στόχος της τριμερούς ήταν η αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του Open TV και του Έθνους Σπύρο Μουρελάτο η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε πως «είναι απαραίτητο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης για να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία πάνω στο μοναδικό ζήτημα που έχουμε σε εκκρεμότητα και έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Στην τριμερή αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας πως ξεκίνησε ο διάλογος με την Αθήνα!

Μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας-Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε Τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

pentapostagma.gr

Shares