Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έρχονται νέα φάρμακα

Καινοτόμα φάρμακα: Οι θεραπείες που άλλαξαν τη ζωή μας

Οι θεραπείες που άλλαξαν τη ζωή μας

Το 1991 ο γνωστός τραγουδιστής των Queen πέθανε από AIDS, μία απειλητική για τη ζωή νόσο που είχαμε αρχίσει να μαθαίνουμε. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1987, ο Έλληνας σχεδιαστής Μπίλι Μπο ήταν ίσως ένας από τους πρώτους ανθρώπους στην Ελλάδα που έχασαν τη ζωή τους από το “άγνωστο” AIDS. Σήμερα, λίγες δεκαετίες μετά, ένα και μόνο χάπι την ημέρα, με ελάχιστες ή καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες, αρκεί για να ζουν οι ασθενείς με AIDS μια φυσιολογική, χωρίς εισαγωγικά, ζωή, να μπορούν να έχουν χωρίς φόβο προσωπικές σχέσεις, να αποκτούν οικογένεια και να απολαμβάνουν την επαγγελματική τους ζωή.

Πίσω στο κοντινό παρελθόν, η διάγνωση με ηπατίτιδα μπορεί να ακουγόταν σαν καταδίκη. Οι ασθενείς αναγκάζονταν να παίρνουν θεραπεία με σοβαρές παρενέργειες ενώ η μόνη πραγματική “λύση” ήταν η μεταμόσχευση ήπατος, με όλο το κόστος πρακτικό και ψυχολογικό για τον ασθενή και φυσικά το τεράστιο κόστος για το σύστημα Υγείας. Σήμερα, η νόσος μπορεί να εκριζωθεί από τον οργανισμό με μια εύκολη και γρήγορη θεραπεία, ουσιαστικά χωρίς παρενέργειες, και ο ασθενής να συνεχίσει τη ζωή του ξεχνώντας για πάντα την ηπατίτιδα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, άνθρωποι με πνευμονική υπέρταση είχαν προσδόκιμο επιβίωσης κατά μέσο όρο πέντε χρόνια. Σήμερα, χάρη στις πραγματικά καινοτόμες θεραπείες μπορούν να… πάρουν ανάσα ζωής, με σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης που επιτρέπει στους ασθενείς αυτούς να χαρούν προσωπικές και επαγγελματικές στιγμές και να έχουν μπροστά τους το περιθώριο και την ελπίδα για μια ακόμη πιο αποτελεσματική καινοτόμο θεραπεία που θα μετατρέψει το νόσημά τους σε χρόνιο.

Ο πόνος και η δυσκαμψία, η παραμόρφωση των αρθρώσεων και ο “πειραματισμός” με όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες ήταν αναπόφευκτος στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σήμερα, οι νέες θεραπείες -που κάθε χρόνο πληθαίνουν και παίρνουν έγκριση για χρήση σε άλλα ρευματικά νοσήματα- αλλάζουν κυριολεκτικά τη ζωή των ασθενών επιτρέποντάς τους να ζουν με πλήρη λειτουργικότητα και χωρίς πόνους. Τους επιτρέπουν να κάνουν οικογένεια, να εξελίσσονται προσωπικά και επαγγελματικά, να είναι δραστήριοι, να ζουν στο 100% την κάθε τους μέρα.

Σήμερα ένας ασθενής που διαγιγνώσκεται με καρκίνο γνωρίζει ήδη ότι έχει πολλές θεραπευτικές επιλογές, ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα ζήσει, ότι η “επάρατος νόσος” όπως την είχαν ονομάσει κάποτε, μετατρέπεται πλέον σε πολλές περιπτώσεις ένα χρόνιο νόσημα. Οι επαναστατικές και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι γιατροί, οι οποίοι χάρη στις εξελίξεις της ιατρικής έχουν επιπλέον στα χέρια τους διαγνωστικές εξετάσεις που θα τους δώσουν το προβάδισμα σε σχέση με τη νόσο. Λίγα χρόνια πριν, όλοι το θυμόμαστε ανεξάρτητα από την ηλικία μας, η διάγνωση του καρκίνου είχε προδιαγεγραμμένη πορεία για τον ασθενή. Πόσο πολύ έχει αλλάξει σήμερα!

Η λίστα με τις περιπτώσεις ασθενών και τα νοσήματα που λίγες μόνο δεκαετίες πριν ήταν απειλητικά για τη ζωή και για την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ατελείωτη. Σήμερα, οι εξελίξεις στις θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα έχουν σώσει τη ζωή -κυριολεκτικά – εκατομμυρίων ασθενών και έχουν αλλάξει τη ζωή ακόμη περισσότερων.

Κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να διευκρινίσουμε όταν αναφερόμαστε στα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες είναι ότι το θέμα δεν αφορά μόνο ασθενείς με σοβαρά και σπάνια νοσήματα. Αφορά ανθρώπους με χρόνια νοσήματα τα οποία θεωρούμε μέρος της φυσιολογικής πορείας της ζωής μας και της γήρανσης, όπως είναι η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση… Η καινοτομία στο φάρμακο και τις θεραπείες αφορά στην πραγματικότητα όλους μας, ως άτομα και ως κοινωνία, αφού είναι ένα τεράστιο βήμα της Ιατρικής Επιστήμης που επιτρέπει καλύτερη ζωή σήμερα και ελπίδα για ακόμη καλύτερη ζωή στο κοντινό μέλλον.

40 χρόνια ΣΦΕΕ: Στόχος η έρευνα και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες
Για να συμβούν όλα αυτά που περιγράφουμε παραπάνω υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες στενή σύμπραξη ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο ένας κλάδος στήριξε τον άλλο και οι δύο μαζί στήριξαν τους ασθενείς και τους Συλλόγους τους, αναδεικνύοντας ανάγκες και προβλήματα και προσφέροντας λύσεις και πρόσβαση σε νέες και καινοτόμες θεραπείες.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όλες αυτές τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας στα 40 χρόνια της λειτουργίας του φαρμακευτικές εταιρίες και ασθενείς. Ο σεβασμός στον άνθρωπο, ο προσανατολισμός στις πραγματικές ανάγκες του κάθε ενός ασθενούς, η έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις στις πιο νέες και καινοτόμες θεραπείες ανήκουν από το 1982 που ιδρύθηκε στους πρωταρχικούς στόχους και αποτελούν τη βάση της ηθικής της ύπαρξής του.

Σήμερα ο ΣΦΕΕ και οι φαρμακευτικές εταιρίες που τον απαρτίζουν “βλέπει” ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον, όχι μακρινό, όπου όλα αυτά που σήμερα βλέπουμε ως επανάσταση στην Υγεία θα είναι το “παλιό”… Ένα μέλλον όπου οι καινοτόμες θεραπείες θα έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, σε πεδία που ίσως δεν μπορούμε καν να φανταστούμε σήμερα, συνεχίζοντας να σώζουν τη ζωή και να αλλάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που θα έχουν απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση σε αυτές.

Πηγή: capital.gr

Shares