Κυριακή , 29 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Έρχονται βαριά χαράτσια για τα αδήλωτα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα…..

Έρχονται βαριά χαράτσια για τα αδήλωτα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.....

Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις ακινήτων και έρχονται βαριά χαράτσια – Τι προτείνουν οι ιδιόκτητες ακινήτων

Να αλλάξουν οι ανεφάρμοστες, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, διατάξεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά αλλά και τα μη ηλεκτροδοτουμενα ακίνητα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ που εκφραζει έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην προθεσμία για τη δήλωση προς τους Ο.Τ.Α. των αδήλωτων εμβαδών ακινήτων αλλά και των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων τους, που πρόκειται να λήξει την 31.8.2020.

Με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο η ΠΟΜΙΔΑ τονίζεις τα εξής:

-Στα αδήλωτα εμβαδά η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Σημειωτέον ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή!

-Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα η δήλωση θα επιφέρει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος, σε αντίθεση με την προισχύσασα διάταξη του 2005, για την οποία είχε προηγηθεί 20ετής αγώνας μας, η οποία απήλλασσε τον πολίτη αναδρομικά και ανεξάρτητα από το χρόνο κατάθεσης της υπεύθυνης δήλωσης, όπως είχε γνωμοδοτήσει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

-Η παραγραφή είναι σήμερα 20ετής όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένα με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας (όπως ορίζει σήμερα η γνωστή διάταξη –«καρμανιόλα» του άρθρου 32 Ν.4304/2014!!!).

-Διαδικαστικά, λόγω μέτρων κατά του κορονοιού για οποιαδήποτε νέα δήλωση οι πολίτες θα χρειάζονται μήνες για να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού με τις υπηρεσίες εσόδων των Δήμων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς αν δεν παραταθεί το σημερινό νομοθετικό καθεστώς και δεν διακοπεί άμεσα η λειτουργία της πλατφόρμας, πρέπει κατεπειγόντως να γίνουν οι εξής νομοθετικές μεταβολές:

1. Στα αδήλωτα εμβαδά τα πρόστιμα να μειωθούν στο 25% της βασικής οφειλής.

2. Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον, γνωστό πλέον στους Δήμους (online με το ΔΕΔΔΗΕ), χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.

3. Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει άμεσα στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις αξιώσεις του Δημοσίου.

 

newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares