Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

EΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΟ – Μπαράζ συναντήσεων Κυβέρνησης – ΗΑΕ στην Αθήνα… (ονόματα)

Ισχυροποιείται η στρατηγικής σημασίας, συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).  Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.Θυμίζουμε πως προ ολίγων εβδομάδων είχαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην αραβική χώρα, κατά την οποία αποτυπώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων. Είχε συζητηθεί επίσης η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις και συνεργασίες των ΗΑΕ σε σημαντικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας.

Σχόλιο VoiceNews: ελπίζουμε να γίνεται αντιληπτό στην κυβέρνηση (εν προκειμένω της ΝΔ αλλά είναι γενικό το σχόλιο) πως άλλο ξεπούλημα, άλλο επένδυση.

Οι ελληνικές προσδοκίες

Η ελληνική πλευρά έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς θεωρεί ότι ένα επενδυτικό ‘τσουνάμι’ των ΗΑΕ μπορεί να αποτελέσει success story για την κυβέρνηση. Αντίστοιχα, από πλευράς ΗΑΕ έχει εκφραστεί η πρόθεση να αναδειχθεί η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός κεφαλαίων από το αραβικό ομοσπονδιακό κράτος. Κλάδοι όπως ο τουρισμός, το real estate, η ενέργεια, ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, οι υποδομές, η ναυτιλία, η τεχνολογία και η ψηφιακή διακυβέρνηση βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αποκρατικοποιήσεις, άμυνα, περιβάλλον και πολιτισμός είναι θέματα που επίσης θα συζητηθούν.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ τέθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, Sultan Ahmed Al Jaber. Παράλληλα είναι Γενικός Διευθυντής και CEO στην κρατική εταιρία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi National Oil Company – ADNOC Group) και Πρόεδρος της Masdar (γνωστής και ως Abu Dhabi Future Energy Company) που επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ήδη συμπράττει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως η παρουσία του Al Jaber είναι απόδειξη της σημασίας που αποδίδουν τα ΗΑΕ στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης θα παραστούν στο forum.

Οι επενδυτικοί κολοσσοί στην Ελλάδα

Πολλά είναι τα κεφάλαια που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Σημαντική θέση έχει η επένδυση που πραγματοποίησε η Mubadala Investment Company στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, συμμετέχοντας στο σχήμα που απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου. Επιπλέον, η Mubadala πέρυσι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας) για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου ύψους 400 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε start ups των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής.

H πρόσφατη συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την MASDAR, την εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας του Άμπου Ντάμπι κρίνεται εξαιρετικά σημαντική.Η MASDAR που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Mubadala θα συνεργαστεί με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και ειδικότερα για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Επί πλέον η κρατική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι TAQA έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για κοινές επενδύσεις στον τομέα με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ, την Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τουρισμός

Δεν παραλείπουμε πως  αραβικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε σημαντικές τουριστικές επενδύσεις με πιο γνωστή την περίπτωση του Αστέρα. Η εταιρεία Kerzner που ελέγχεται από κρατικό επενδυτικό Ταμείο Dubai Investment Corporation , τη Goldman Sachs και το Colony Capital έχει συστήσει κοινοπραξία με την Dolphin Capital Investors στην οποία μετέχουν και άλλοι επενδυτές για το τουριστικό project δημιουργίας πολυτελούς resort στην Κέα. Η επένδυση “One & Only Kea Island” βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης.

Επενδύσεις στην Ελλάδα εξετάζει η SBK Holding, εταιρείας συμφερόντων της ηγεμονικής οικογενείας του Αμπου Ντάμπι με δραστηριότητα στους τομείς του real estate του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας.

Υποδομές

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων για υποδομές, η εμιρατινή Dubai Ports World, συμμετείχε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στο σχήμα DIEP, Terminal Link, Belterra. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν να παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον και για το νέο γύρο παραχωρήσεων που θα ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια ((Αλεξανδρούπολη – Βόλος – Ελευσίνα – Ηγουμενίτσα -Ηράκλειο – Καβάλα – Κέρκυρα – Λαύριο – Πάτρα- Ραφήνα).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στα ΗΑΕ έχουν παρουσία με γραφεία μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που συμμετέχουν στη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων από τα Εμιράτα, αλλά και ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι όπως Άκτωρ, ΑΒΑΞ, Αρχιρόδον και ΓΕΚ Τέρνα.

πηγή

Shares