Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Έρχεται σαφάρι ελέγχων για το κάπνισμα στα κέντρα διασκέδασης εν όψει εορτών….

Στην τσιμπίδα των ελεγκτικών αρχών κινδυνεύουν να πέσουν οι παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς ο υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ζητούν από τις Περιφέρειες με σχετική εγκύκλιο την εντατικοποίηση των ελέγχων τις ημέρες των εορτών.


Με εγκύκλιο που απέστειλε προς τα ελεγκτικά όργανα των Περιφερειών, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων για την υγιεινή των τροφίμων που πωλούνται τις ημέρες των εορτών, αλλά και αύξηση των ελέγχων στους χώρους ψυχαγωγίας για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος:

«Επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην τήρηση της ανωτέρω νομοθεσίας στους χώρους ψυχαγωγίας-διασκέδασης ανηλίκων, που αναπτύσσονται για τις ανάγκες των εορτών».

Εντατικοποίηση των ελέγχων και για την ασφάλεια των τροφίμων
Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τις Περιφέρειες να υπάρξει εντατικοποίηση στους ελέγχους των τροφίμων, τόσο στα οχήματα μεταφοράς τους, όσο και στα τρόφιμα που πωλούνται στα ειδικά καταστήματα και στους υπαίθριους πάγκους. Επίσης, στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής “κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων”, σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π

Επισημάνσεις προς τους Περιφερειάρχες
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή στους Περιφερειάρχες να φροντίσουν να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, σύμφωνα με την εγκύκλιο οι οποίες “παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα”.

 

iatropedia

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares