Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έρχεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού: Χιόνια στην Αθήνα την Κυριακή – Πού θα δείξει -20 ο υδράργυρος

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τα προσεχή εικοσιτετράωρα, με τους μετεωρολόγους να… κάνουν λόγο για χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε για μια ισχυρή κακοκαιρία με τσουχτερό κρύο, που θα διαρκέσει από το Σάββατο έως και τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Όπως είπε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», πρόκειται για μια πολύ ψυχρή, πολική αέρια μάζα, η οποία κατευθύνεται νοτιότερα και την Παρασκευή θα φτάσει τα βόρεια Βαλκάνια.

«Καθώς θα συναντήσει θερμότερο καιρό στη χώρα μας, θα σχηματίσει ισχυρή κακοκαιρία» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από την Παρασκευή μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Οι περιοχές που θα δουν περισσότερο χιόνι, εξήγησε, είναι από τη Θεσσαλία και κάτω και συγκεκριμένα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, ενώ μεγάλη ποσότητα χιονιού αναμένεται και στην Αττική.

Ο κ. Μαρουσάκης επισήμανε ότι ο υδράργυρος στη βόρεια Ελλάδα δεν αποκλείεται να δείξει έως και -18 βαθμούς ή και -20 τα ξημερώματα ή αργά το βράδυ, δίνοντας πιθανότητα για ολικό παγετό.

«Χιόνι στην Αθήνα την Κυριακή»
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος, υπογραμμίζει πως με βάση τα τωρινά στοιχεία, «στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει το Σάββατο και στην Αθήνα την Κυριακή. Τη διάρκεια και την ένταση των χιονοπτώσεων αυτών θα τις δούμε στην πορεία».

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του:
Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), ψυχρό μέτωπο, που θα κινηθεί από τα Β. Βαλκάνια προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει σύντομες τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στα ανατολικά και τα νότια. Επισημαίνεται ότι στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα δεν θα λείψουν και οι καταιγίδες. Με το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου, θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι, με συνέπεια την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Την Τετάρτη (19/2), ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση αρχικά ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο), αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός).

Την Πέμπτη (20/1), τοπικές βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και το ίσως το βράδυ στις Κυκλάδες και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν Δ-ΝΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Παρασκευή (21/1), βροχές, τοπικές καταιγίδες (θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές) και χιονοπτώσεις (ορεινά και Β-ΒΔ ημιορεινά) προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 6, στρεφόμενοι βαθμιαία στη Β-ΒΔ Ελλάδα σε ΒΑ έως ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη Β-ΒΔ Ελλάδα κυρίως από τις απογευματινές ώρες.

Το Σάββατο (22/1), στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο, με τη σταδιακή επέκταση των ισχυρών βόρειων ανέμων και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι συνθήκες θα γίνουν χειμωνιάτικες με τα χιόνια πλέον να κατεβαίνουν και στα πεδινά. Πάντως, τις απογευματινές ώρες, στη Β. Ελλάδα και την Ήπειρο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Την Κυριακή (23/1), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (από τη Μαγνησία και νοτιότερα) και σε όλες τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι Β-ΒΑ άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 και πιθανώς κατά τόπους τα 10 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σ όλη τη χώρα.

Υ.Γ. Με βάση τα τωρινά στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει το Σάββατο και στην Αθήνα την Κυριακή. Τη διάρκεια και την ένταση των χιονοπτώσεων αυτών θα τις δούμε στην πορεία.

 

in.gr

Shares