Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Έρχεται ο ενεργειακός Τειρεσίας – «Μπλόκο» σε όσους αλλάζουν πάροχο ρεύματος και έχουν οφειλές

Η λήψη μέτρων για τον «ενεργειακό τουρισμό» και η επιτάχυνση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος που ξεκλειδώνουν δεκάδες υπηρεσίες και δυνατότητες για τους καταναλωτές περιλαμβάνονται στις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Μητρόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τον «ενεργειακό τουρισμό», δηλαδή το φαινόμενο της μετακίνησης στρατηγικών κακοπληρωτών από τον έναν προμηθευτή σε άλλο συσσωρεύοντας διαδοχικά χρέη από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι, η πρόταση της αγοράς περιλαμβάνει δύο σκέλη: την λειτουργία “ενεργειακού Τειρεσία” που θα επισημαίνει τις περιπτώσεις αυτές διαχωρίζοντας τις από τους καταναλωτές που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος και προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους και την επαναφορά της δυνατότητας διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω χρεών ακόμη και αν στο μεταξύ ο οφειλέτης έχει αλλάξει προμηθευτή.

Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος, τα στοιχεία της εταιρείας που διευθύνει (είναι Γενικός Διευθυντής στην Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας) δείχνουν ότι οι μισοί επισφαλείς πελάτες είναι “ενεργειακοί τουρίστες”. Ο ίδιος επισημαίνει πως ο “Τειρεσίας” θα μπορούσε να λειτουργήσει εφόσον συμμετείχαν το σύνολο των προμηθευτών καθώς θα οδηγούσε τις εταιρείες να ζητούν υψηλές εγγυήσεις από τους καταναλωτές με ιστορικό “ενεργειακού τουρισμού”, αντιμετωπίζοντας ως ένα βαθμό το φαινόμενο. Προσθέτει ωστόσο ότι η βέλτιστη λύση είναι η επαναφορά της αποκοπής λόγω χρεών. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΥΠΕΝ με εκπροσώπους της αγοράς.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές και την αγορά που διανοίγονται με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέπουν στους καταναλωτές (ή σε ενεργειακές κοινότητες) που είναι και παραγωγοί ρεύματος και διαθέτουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας να ανταλλάσσουν μεταξύ τους ενέργεια σε ώρες που υπάρχει περίσσευμα στη μια πλευρά και έλλειμμα στην άλλη χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένους μηχανισμούς και αποκομίζοντας όφελος από τη συμμετοχή τους στην αγορά.

Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών δημιουργείται επιπλέον η δυνατότητα εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων με χαμηλότερες χρεώσεις τις ώρες που η ζήτηση είναι μειωμένη και υψηλότερες κατά τις ώρες αιχμής, εφαρμόζοντας έτσι έμμεσα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες. Μελλοντικά ένας καταναλωτής θα μπορούσε ακόμη και να προμηθεύεται ενέργεια από περισσότερους από έναν προμηθευτές.

Στα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών περιλαμβάνονται ακόμη η μείωση του χρόνου διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή, η κατάργηση των λογαριασμών έναντι και η έκδοση τους για την πραγματική κατανάλωση αφού η καταμέτρηση θα γίνεται εξ αποστάσεως, η δυνατότητα μείωσης των ρευματοκλοπών και η διευκόλυνση της αλλαγής προμηθευτή.

Ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030, είναι σε εξέλιξη από τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων είναι υπό αξιολόγηση.

 

πρωτο θεμα

Shares