Σάββατο , 10 Δεκεμβρίου 2022

Έρχεται και άλλο σετ κυρώσεων στη Μόσχα

Οι πρεσβευτές της ΕΕ φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για νέες κυρώσεις που θα πλήξουν τη Ρωσία, στις οποίες περιλαμβάνεται ανώτατο όριο στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, προτάθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.

Η τελική εκδοχή του κειμένου να συντάσσεται σήμερα, Τετάρτη. Το προσχέδιο περιγράφει την νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου η οποία συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την τιμή ή το εύρος τιμής του πλαφόν.

Μια σειρά από χώρες της ΕΕ ωστόσο είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα νέα μέτρα, ειδικά για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου.

Κατά το δημοσίευμα «Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρου τα τάνκερ των οποίων μεταφέρουν το περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, εξέφρασαν ανησυχίες για την επίπτωση που θα έχει η επιβολή πλαφόν στις ναυτιλιακές τους εταιρείες. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες».

 

«Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών του παρελθόντος, ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί για την προφορική συμφωνία με έναν εξ αυτών να λέει ότι υπάρχει μια περιορισμένη πιθανότητα η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει με άλλον να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης» τονίζει το Politico.

Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε με τη σειρά του ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη, η οποία επικρίνει πιο ηχηρά από κάθε άλλη μεταξύ των 27 τις κυρώσεις των Βρυξελλών στη Μόσχα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πετρελαίου και αερίου από τη Ρωσία.

Οι παραδόσεις στην ουγγρική αγορά γίνονται μέσω αγωγών οι οποίοι συνδέουν τις δύο χώρες.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares