Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023

Έρχεται… Αύξηση των συντάξεων

Η κάτω Βουλή της Τσεχίας ενέκρινε τη βραδύτερη αύξηση των συντάξεων για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος


Η κάτω βουλή του τσεχικού κοινοβουλίου ψήφισε χθες για την επιβράδυνση της αύξησης των κρατικών συντάξεων που συνδέεται με τον πληθωρισμό και η οποία έχει ασκήσει αυξανόμενη πίεση στον προϋπολογισμό σε μια περίοδο ταχείας αύξησης των τιμών, σύμφωνα με το Reuters.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια κορώνες (905,84 εκατομμύρια δολάρια) φέτος, εάν η αλλαγή εγκριθεί από το κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πριν από την επόμενη προσαρμογή των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το εκρηκτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ο κεντρικός κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε ένα κενό ρεκόρ ύψους 119,7 δισεκατομμυρίων κορώνων τους δύο πρώτους μήνες του 2023, λόγω της εκτίναξης των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας και των επιδοτήσεων για τις τιμές της ενέργειας.

Το νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, που εγκρίθηκε με εσπευσμένη διαδικασία και μετά από μάχη από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα περιορίσει την αύξηση της μέσης μηνιαίας σύνταξης στις 750 κορώνες (34 δολάρια) τον Ιούνιο, στον επόμενο γύρο αυξήσεων που θα προκληθεί από τον πληθωρισμό.

Αυτό θα γινόταν αντί για τις 1.770 κορώνες που υπαγορεύει η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία διατάσσει ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων καθώς και έκτακτες προσαρμογές όταν οι τιμές αυξάνονται κατά 5%. Ο πληθωρισμός έφθασε το 17,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι αν το νομοσχέδιο κερδίσει την υποστήριξη και της άνω βουλής και υπογραφεί από τον πρόεδρο, θα το προσβάλει στο συνταγματικό δικαστήριο.

Οι κρατικές συντάξεις αυξήθηκαν ταχύτερα από τους μισθούς τα τελευταία χρόνια.

Η μέση σύνταξη ήταν 19.440 κορώνες τον Ιανουάριο, αυξημένη κατά 30% σε διάστημα 14 μηνών, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Με τη γήρανση του πληθυσμού και τις πληρωμές που συνδέονται με τον πληθωρισμό, το τσεχικό συνταξιοδοτικό σύστημα γίνεται όλο και πιο δαπανηρό και η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στο μέλλον.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης φέτος εκτιμάται σε 296 δισεκατομμύρια κορώνες, με το συνολικό έλλειμμα του δημόσιου τομέα να προβλέπεται από το Υπουργείο Οικονομικών στο 4,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Εκτός από την προσαρμογή των συντάξεων, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βρει εξοικονομήσεις και να αυξήσει τους έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 70 δισεκατομμυρίων κορώνων από το επόμενο έτος για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares