Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εποχή των Παγετώνων: Σπουδαία ανακάλυψη στη Ρωσία

Εποχή των Παγετώνων: Ανέπαφο κουφάρι αρκούδας στη Ρωσία.

Μοναδικό εύρημα ανακάλυψαν οι επιστήμονες στη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κουφάρι αρκούδας από την Εποχή των Παγετώνων σε τόσο καλή κατάσταση. Κτηνοτρόφοι ταράνδων στο ρωσικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής, είναι αυτοί που βρήκαν το κουφάρι αρκούδας των σπηλαίων, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Η αρκούδα, που αποκαλύφθηκε χάρη στο λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου εδάφους (permafrost) ανακαλύφθηκε στα νησιά Lyakhovsky με πολλά μέλη αλλά και τα δόντια της να είναι ανέπαφα. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν μόνο οστά των αρκούδων, που εξαφανίστηκαν πριν από 15.000 χρόνια. Οι επιστήμονες του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ, το κορυφαίο κέντρο έρευνας για μαμούθ και άλλα προϊστορικά είδη, χαρακτήρισαν το εύρημα πρωτοποριακό.

Σε μια δήλωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο, η ερευνήτρια Λένα Γκριγκόριεβα τόνισε ότι αυτή ήταν η πρώτη ανακάλυψη ενός λειψάνου αρκούδας που περιλαμβάνει μαλακούς ιστούς. «Είναι πλήρως διατηρημένο, με όλα τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένης και της μύτης του», είπε ο Γκριγκόριεβα. «Αυτό το εύρημα έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρο τον κόσμο».

Μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι η ενήλικη αρκούδα έζησε πριν από 22.000 έως 39.500 χρόνια. «Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί περαιτέρω ανάλυση για να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία της αρκούδας», ανέφερε ο ερευνητής Maxim Cheprasov. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή των νησιών Lyakhovsky έχουν σημειωθεί σημαντικές ανακαλύψεις όπως μαμούθ, ρινόκεροι, πουλάρια και μικρά λιοντάρια, καθώς το permafrost λιώνει με ταχείς ρυθμούς.

Shares