Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο λόγω Όμικρον

 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών τον Ιανουάριο, καθώς η χειμερινή αύξηση των λοιμώξεων από COVID-19 επιδείνωσε τις ελλείψεις εργαζομένων στα εργοστάσια, αν και η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η εταιρεία δεδομένων IHS Markit ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δείκτης PMI που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε 50,8 μονάδες αυτόν τον μήνα από 57,0 τον Δεκέμβριο. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Μια ένδειξη πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο δείκτης σύνθετων παραγγελιών υποχώρησε στο 55,0 από 56,6 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

“Η παραγωγή έχει επηρεαστεί από την Όμικρον πολύ περισσότερο από τη ζήτηση, με την έντονη αύξηση των εισροών νέων επιχειρήσεων να υπονοεί ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Κυβερνητικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν ότι δεν ήταν στη δουλειά τους για λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό μεταξύ 29 Δεκεμβρίου και 10 Ιανουαρίου. Επίσης, υπήρξε αύξηση στις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι επλήγησαν σφοδρά από επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτό έχει ανεβάσει τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σε υψηλό τριών μηνών για πρώτη φορά. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το κύμα της Όμικρον κορυφώνεται, κάτι που θα μπορούσε να δει την επιχειρηματική δραστηριότητα να αυξάνεται.

Πηγή: capital.gr

Shares