Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Τουρκία – Πώς τον είχε «αποφύγει» μέχρι τώρα;..

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα προκαλώντας απορία για το πως και εν τέλει «εμφανίστηκε» ο ιος και στην γειτονική χώρα.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ευρώπη. «Το μολυσμένο άτομο μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη έχει απομονωθεί εντελώς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Παράλληλα, σε καραντίνα έχει τεθεί και η οικογένειά του. «Η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι καλή, όλα τα μέλη της οικογένειάς του και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του βρίσκονται υπό επιτήρηση» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για αυστηρά μέτρα πρόληψης.

«Ο κορωνοϊός δεν είναι ισχυρότερος από τα μέτρα που θα πάρουμε. Ένας ασθενής σε καραντίνα δεν μπορεί να απειλήσει την κοινωνία. Παρακαλούμε να μην πηγαίνετε στο εξωτερικό εκτός αν είναι υποχρεωτικό. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου για την προστασία από τον κορωνοϊό» δήλωσε.

«Η Τουρκία θα πολεμήσει σε εθνικό επίπεδο ενάντια σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτήματα για την εξάπλωση του ιού στην Τουρκία
Η ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών έρχεται μετά από την έντονη συζήτηση που είχε δημιουργηθεί γύρω από το γεγονός πως η χώρα των 80 εκατ. κατοίκων δεν είχε ανακοινώσει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις 2.000 ελέγχους, με πολλούς να θεωρούν πως η Άγκυρα έκρυβε τα περιστατικά.

Καθημερινά πλήθαιναν τα ερωτήματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το πώς μπορεί να υπάρχουν κρούσματα σε 5 από τις 8 γειτονικές χώρες της Τουρκίας και ειδικότερα μία μεγάλη επιδημία στο Ιράν αλλά κανείς τούρκος να μην έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Αν υπολόγιζε κανείς τις στενές εμπορικές σχέσεις με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ και τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Τουρκίας που δέχονται εκατομμύρια ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο τα ερωτήματα γίνονταν ακόμη πιο πιεστικά.

Πρακτικά η Τουρκία επέμενε ότι τα μέτρα απολύμανσης και παρακολούθησης στα αεροδρόμια, το κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν, οι απαγορεύσεις πτήσεων και ο κατ’ οίκον περιορισμός όσων επιστρέφουν από πληττόμενες χώρες του εξωτερικού βοήθησαν να μην υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα. Μάλιστα, αυτό υποστήριξε και ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο την Τρίτη ο κορωνοϊός να φτάσει και σε τουρκικό έδαφος.

Shares