Κυριακή , 16 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: Ηλιακό Χωριό – Δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης

Το φθινόπωρο του 1989, το νεόδμητο Ηλιακό Χωριό στην Πεύκη, ένας πρότυπος ενεργειακός οικισμός μοναδικός στον κόσμο, υποδέχθηκε τους πρώτους ενοίκους του. 

Ο σχεδιασμός του πρωτοποριακού “Χωριού του Ήλιου”, όπως το αποκαλούσαν αρχικά, είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Ρεπορτάζ του 1981 ανέφερε ότι το έργο θεωρούταν μοναδικό στον κόσμο από πλευράς μεγέθους στον τομέα των ηλιακών εφαρμογών και η εξοικονόμηση ενέργειας θα έφτανε το 90% σε σύγκριση με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Επί 10 συναπτά έτη, οι κάτοικοι με επανειλημμένες εκκλήσεις στους αρμόδιους φορείς πάσχιζαν να δοθεί μια λύση. Το σενάριο της σύνδεσης του χωριού με δίκτυο φυσικού αερίου, παρότι φάνταζε ελπιδοφόρο, ναυάγησε το 2010. Με την κατάργηση του ΟΕΚ, λόγω τρόικας, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο χαοτική καθώς ο οικισμός πέρασε στον ΟΑΕΔ.

Χάρις όμως τους αγώνες της Ελληνικής Λύσης το θέμα επιτέλους ξεμπλοκάρει.

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η πολυπόθητη (εδώ και δεκαετίες) ανακατασκευή του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού! Μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα υπογράφηκε γι’ αυτό τον σκοπό η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον ΟΑΕΔ, την ΕΥΔΑΠ και τον ενδιαφερόμενο Δήμο. Τίθεται έτσι, επιτέλους, τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα του πρότυπου οικισμού, που απειλούσε να καταστεί μόνιμο και ταλαιπωρούσε αφάνταστα τους δημότες.

Ηδη από τον περασμένο Μάιο η Ελληνική Λύση είχε φέρει το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 6423 Ερώτησή , από τις 9 Μαΐου 2021, με θέμα “Μη ολοκλήρωση των αγωγών ακαθάρτων και συγκέντρωση βοθρολυμάτων στην κάτω πλατεία του Ηλιακού Χωριού”, υπήρξε  διεξοδική αναφορά στο πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ερωτησης:

“…το Ηλιακό Χωριό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους αγωγούς ακαθάρτων του οικισμού του, γεγονός το οποίο επιβαρύνει και δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων του. Η κατάσταση αυτή, μάλιστα, συνιστά, πλέον, ένα σχεδόν μόνιμο και πάντως, χρόνιο πρόβλημα, εφ’ όσον είναι πολυκαιρισμένες οι ανωτέρω διαπιστώσεις περί του ημιτελούς χαρακτήρα και της δυσλειτουργίας του εν λόγω δικτύου. Συγκεκριμένα, εδώ και πολλά έτη, το έργο των αγωγών ακαθάρτων και των διακλαδώσεών τους δεν έχει συμπληρωθεί και παραμένει ανολοκλήρωτο, με συνέπεια να παρατηρούνται, συχνά, εμφράγματα στο δίκτυο και να συγκεντρώνονται, έτσι, βοθρολύματα, τα οποία μάλιστα φθάνουν έως το κέντρο (κάτω πλατεία) του Ηλιακού Χωριού. […] Είναι, λοιπόν, άμεση ανάγκη να κατασκευασθεί και να συμπληρωθεί το δίκτυο αγωγών του Ηλιακού Χωριού, όπου το τελευταίο δεν έχει συμβεί, όπως, επίσης και να αποκτήσει κάθε πολυκατοικία του εν λόγω οικισμού τη δική της αυτοτελή σύνδεση με το όλο δίκτυο αγωγών, έτσι ώστε να ξεπεραστεί ένα σχεδόν πάγιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του…”.

Τώρα, μερικούς μόνο μήνες μετά, οι προσπάθειές για το Ηλιακό Χωριό δικαιώθηκαν! Βρέθηκε -καιρός ήταν- επιτέλους η λύση για εκατοντάδες οικογένειες που αντιμετώπιζαν ένα απαράδεκτο πρόβλημα επί τόσο πολλά χρόνια. Ένα πρόβλημα, συν τοις άλλοις, και Δημόσιας Υγείας, αφού πάντα ελλόχευε ο κίνδυνος γενικής μόλυνσης της περιοχής από τις ακαθαρσίες. Πράγματα αδιανόητα για την εποχή μας και τον σύγχρονό μας πολιτισμό. Δόξα τω Θεώ, η Ερώτηση του Μαΐου κινητοποίησε τον βραδυκίνητο κρατικό μηχανισμό, οι υπογραφές μπήκανε και το έργο ξεκινάει… Λύτρωση πραγματική για έναν οικισμό που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 ως πρότυπο.

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονιστεί ολόγος του Υπουργού Χατζηδάκης , που ομολόγησε πως τίποτε δεν είχαν κάνει ως πρόσφατα: “Έρχεται να δοθεί λύση σε αυτό το απαράδεκτο πρόβλημα”… Αλλά και ο λόγος του κυρίου Διοικητή του ΟΑΕΔ: “Άλλη μια χρονίζουσα εκκρεμότητα, που ταλαιπώρησε άδικα τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού, οδεύει προς οριστική επίλυση”… Δεν ήταν εύκολες οι προσπάθειές μας, οι μάχες που δόθηκαν σε κεντρικό επίπεδο. Μα τα καταφέραμε, για την πόλη μας, τον συνάνθρωπό μας, κι αυτό είναι που έχει σημασία και μένει!

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό καλό είναι ο κος Χατζηδάκης να μην παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον … σωτήρα της περιοχής καθώς αγνοούσε το πρόβλημα.

Η Ελληνική Λύση το μόνο κόμμα που πραγματικά βρίσκεται δίπλα στον πολίτη κατάφερε να προχωρήσει το χρόνιο πρόβλημα της περιοχής.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares